A rossz lehelet okai

A kellemetlen szájszag kialakulása nem feltétlenül a személyes higiénia elhanyagolásának a következménye, hiszen sokszor valamilyen egészségügyi probléma tünete is lehet.

Az alábbiakban részletesen olvashat a kellemetlen szájszag hátterében álló betegségekről, mint például a torokgyulladás vagy a mandulagyulladás.

Torokgyulladás és egyéb betegségek, mint a szájszag forrásai

Bizonyos esetekben a rossz lehelet külső tényező eredménye, például okozhatja fokhagymával fűszerezett étel, de a dohányzó embereknek is jellegzetes a szájszaga. Előfordulhat azonban, hogy ez a társadalmi érintkezéseket is befolyásoló probléma betegséget jelez. Az acetonszagú lehelet például a cukorbetegség velejárója, az ammóniaszag pedig a vesebetegségeké.

A torok gyulladását vírusos vagy bakteriális fertőzés is okozhatja. A torokban tapasztalható szúró, kaparó érzés mellett köhögés, láz és rekedtség alakulhat ki. Ilyen esetekben a nyelven lepedék képződik, ami kellemetlen szájszagot gerjeszt. A rossz lehelet hátterében állhatnak egyéb fül-orr-gégészeti okok is, például orrpolip vagy arcüreggyulladás. Egy rosszul záródó fogpótlás, ínygyulladás, vagy egy szuvas fog szintén vezethet szájszaghoz, csakúgy, mint az emésztési zavarok.

Mandulagyulladás, mandulakő – a kellemetlen szájszag egyik leggyakoribb oka

A rossz lehelet a bakteriális fertőzés hatására kialakuló mandulagyulladás tipikus tünetei között szerepel. A visszatérő tüszős mandulagyulladás gyógyítása érdekében szükségessé válhat a mandula eltávolítása, amelyet legkorábban hároméves korban végeznek el.

Mandulagyulladás hatására mandulakövek képződhetnek a torokban, melyek a mandula göröngyös felszínén fennakadó elmeszesedett baktériumokból, ételdarabkákból és nyálkából állnak. Szabad szemmel a mandulát színező, apró, fehér pöttyöknek látszanak. A mandulakövek hatására fémes íz keletkezik a szájban, és kellemetlen szaga lesz a leheletnek. A kövek kialakulását elősegíti az egyes gyógyszerek – például vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok – hatására bekövetkező szájszárazság. A mandulakövek többnyire maguktól leválnak, és a betegek egyszerűen lenyelik őket. Jelenlétük következményeként azonban nyelési fájdalom is jelentkezhet, ami kisugározhat a fülek irányába. Mivel a kellemetlen lehelet számos betegségre utalhat, ezért tartós jelenléte esetén célszerű orvoshoz fordulni.


close