Torokfájás ellen

A torokfájás ellen a tüneti kezelés ajánlott. Fontos a gondos láz- és fájdalomcsillapítás. Van rá eset, amikor sebészi beavatkozásra van szükség.

Különös gonddal kell eljárni a torokfájás ellen gyermekek esetében, ha fájdalomcsillapításról van szó, mert ennek elmaradása esetén szájon keresztül semmit nem fogadnak el, az elégtelen folyadékbevitel pedig kiszáradáshoz vezethet!

Ilyenkor a torokfertőtlenítő spray és szopogató tabletta nyugtató hatása sokat segít. De alkalmazható a torokfájás ellen citromos tea, C-vitamin, zsályateás gurgulázás, a torok állott vizes ruhával való borogatása.

Javasolt továbbá az ún. „gégediéta”: forró, fűszeres, hideg és szénsavas italok, ételek kerülése, szigorú dohányzási tilalom. Érdemes az ételeket pépesíteni, különösen kisebb gyermekek esetében.

A bakteriális fertőzés ellenszere az antibiotikum kezelés. A bakteriális torokgyulladást okozó pathogének többsége érzékeny penicil lin típusú antibiotikumokra. Amennyiben a beteg ezt nem tolerálja, makrolid antibiotikum adása javasolt a kórokozó leküzdése céljából.

Fontos megjegyezni, hogy ezáltal az esetlegesen bekövetkező szövődményeket (vese, ízület, – szívhártya gyulladás) megelőzzük! Sebészi beavatkozásra van szükség a tályogok, tumoros betegségek gyógyításában.


close