Torokgyulladás

Torokgyulladás során a garatképletek, a mandulák gyulladása egyaránt jelen lehet. A torokgyulladás tüneteinek kialakulásáért gyakran felelősek a hideg okozta gyulladások. Az orvosi vizsgálat során a torok megtekintésekor derül ki a valódi ok.

Az alábbiakban áttekintjük, mik jellemzik a torokgyulladást, és azt, milyen tünetekkel jár.

A torokfájás több betegségnek lehet tünete, jelentkezhet egyéb panaszokkal vagy önmagában is. A torokgyulladás hátterében számos betegség állhat: lehet egy kevésbé súlyos vírusos meghűlés, vagy akár a garat gyulladásának első tünete is. Ugyanakkor nem zárhatjuk ki ilyenkor a súlyosabb bakteriális fertőzést, illetve a mandula gyulladásának lehetőségét sem.

A torok gyulladásának tünetei

A garatgyulladás (pharyngitis) kezdő tünete lehet a torok, esetleg az orr és a garat szúró, illetve kaparó érzése, emellett a beteg általában krákog, köhécsel és nyeléskor a fül irányába sugárzó fájdalmat tapasztal. Sok beteg számol be étvágytalanságról, nehéz nyelésről, esetleg nyálfolyásról, kellemetlen közérzetről. A láz szintén gyakori tünet, főleg gyermekek esetében. A nyaki nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmat okoznak. Mivel a torok gyulladása a felső légút fertőzésének csupán egy jele, ezért gyakran társul hozzá az orrnyálkahártya gyulladása. Ilyenkor a páciens orrdugulást, tüsszögést, orrfolyást tapasztalhat, az orr váladéka először vizes állagú, majd ennél sűrűbb.

A torokgyulladás mögött általában a garat nyálkahártyájának gyulladása áll, ezt leggyakrabban vírusfertőzés okozza. Emellett lehetnek baktériumok az okozók, illetve reflux betegség, irritatív anyagok, sérülés és stressz is állhat a hátterében.

Gyakori és könnyen elkapható betegség, főként a hűvösebb évszakokban. A kórokozók köhögés, tüsszögés útján terjednek, így minden nagyobb közösségben valószínűbb a megbetegedés.

Mandulagyulladás is gyakran társul hozzá

A garatívek mellett gyakran a mandulák is begyulladnak, ennek oka a mandulák elhelyezkedése. A mandulagyulladást is legtöbbször vírus okozza. A bakteriális hátterű mandulagyulladás kórokozói közül a Streptococcus baktérium a leggyakoribb.

Az akut mandulagyulladás jellemző tünetei a nyelést kísérő fájdalom, a torok fájdalma, illetve a magas láz. Emellett főként gyermekekre jellemző a hányás és hasfájás bevezető tünete. A betegre cserepes, vérbő ajkak jellemzők. Mind a nyelés, mind a száj nyitása fájdalommal jár. A nyelven lepedék jelenik meg, a lehelet kellemetlen szagú. Az állkapocs szögletében található nyirokcsomók megduzzadnak, és nyomásra érzékennyé válnak. A mandula tüszőssé, lepedékessé válik. A mandula idült gyulladása több jellemző tünettel jár: a torok mérsékelt fájdalma gyakran, vagy állandóan jelentkezik, amelyet esetenként hőemelkedés, illetve időnként megnagyobbodott nyirokcsomók kísérnek.

Torokgyulladás diagnózis felállítása

Az orvos torokgyulladás gyanúja esetén jellemző tüneteket keres, mint például az élénk színű, vérbő torok. Attól függően, mi okozza, láthat még a szájpadláson, a garatíven apró hólyagcsákat, vörös foltokat. A mandulákon látható tünet a megnagyobbodás, a vérbőség. Gyakran fordul elő tüsző vagy lepedék. Ahhoz, hogy kiderüljön, milyen kórokozó a felelős, érdemes torokváladékot tenyészteni.

Ajánlott cikkeink ebben a témában: Torokgyulladás kezelése, Torokgyulladás kezelése házilag


close