Torokgyulladás

Torokgyulladás során a garatképletek, a mandulák gyulladása egyaránt jelen lehet. A torokgyulladás tüneteinek kialakulásáért gyakran felelősek a hideg okozta gyulladások. Az orvosi vizsgálat során a torok megtekintésekor derül ki a valódi ok.

Az alábbiakban áttekintjük, mik jellemzik a torokgyulladást, és azt, milyen tünetekkel jár.

A torokfájás több betegségnek lehet tünete, jelentkezhet egyéb panaszokkal vagy önmagában is. A torokgyulladás hátterében számos betegség állhat: lehet egy kevésbé súlyos vírusos meghűlés, vagy akár a garat gyulladásának első tünete is. Ugyanakkor nem zárhatjuk ki ilyenkor a súlyosabb bakteriális fertőzést, illetve a mandula gyulladásának lehetőségét sem.

A torok gyulladásának tünetei

A garatgyulladás (pharyngitis) kezdő tünete lehet a torok, esetleg az orr és a garat szúró, illetve kaparó érzése, emellett a beteg általában krákog, köhécsel és nyeléskor a fül irányába sugárzó fájdalmat tapasztal. Sok beteg számol be étvágytalanságról, nehéz nyelésről, esetleg nyálfolyásról, kellemetlen közérzetről. A láz szintén gyakori tünet, főleg gyermekek esetében. A nyaki nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmat okoznak. Mivel a torok gyulladása a felső légút fertőzésének csupán egy jele, ezért gyakran társul hozzá az orrnyálkahártya gyulladása. Ilyenkor a páciens orrdugulást, tüsszögést, orrfolyást tapasztalhat, az orr váladéka először vizes állagú, majd ennél sűrűbb.

A torokgyulladás mögött általában a garat nyálkahártyájának gyulladása áll, ezt leggyakrabban vírusfertőzés okozza. Emellett lehetnek baktériumok az okozók, illetve reflux betegség, irritatív anyagok, sérülés és stressz is állhat a hátterében.

Gyakori és könnyen elkapható betegség, főként a hűvösebb évszakokban. A kórokozók köhögés, tüsszögés útján terjednek, így minden nagyobb közösségben valószínűbb a megbetegedés.

A garatívek mellett gyakran a mandulák is begyulladnak, ennek oka a mandulák elhelyezkedése. A mandulagyulladást is legtöbbször vírus okozza. A bakteriális hátterű mandulagyulladás kórokozói közül a Streptococcus baktérium a leggyakoribb.

Az akut mandulagyulladás jellemző tünetei a nyelést kísérő fájdalom, a torok fájdalma, illetve a magas láz. Emellett főként gyermekekre jellemző a hányás és hasfájás bevezető tünete. A betegre cserepes, vérbő ajkak jellemzők. Mind a nyelés, mind a száj nyitása fájdalommal jár. A nyelven lepedék jelenik meg, a lehelet kellemetlen szagú. Az állkapocs szögletében található nyirokcsomók megduzzadnak, és nyomásra érzékennyé válnak. A mandula tüszőssé, lepedékessé válik. A mandula idült gyulladása több jellemző tünettel jár: a torok mérsékelt fájdalma gyakran, vagy állandóan jelentkezik, amelyet esetenként hőemelkedés, illetve időnként megnagyobbodott nyirokcsomók kísérnek.

Torokgyulladás diagnózis felállítása:

Az orvos torokgyulladás gyanúja esetén jellemző tüneteket keres, mint például az élénk színű, vérbő torok. Attól függően, mi okozza, láthat még a szájpadláson, a garatíven apró hólyagcsákat, vörös foltokat. A mandulákon látható tünet a megnagyobbodás, a vérbőség. Gyakran fordul elő tüsző vagy lepedék. Ahhoz, hogy kiderüljön, milyen kórokozó a felelős, érdemes torokváladékot tenyészteni.


close