Nyelési nehézségek

A nyelési nehézség rendszerint valamilyen betegség tünetének számít, így mindenképpen kivizsgálást igényel.

A nyelés tulajdonképpen részben akaratlagos, részben reflextevékenység, amely révén a falat a gyomorba jut. Ha ez akadályba ütközik, diszfágiáról, ha fájdalommal jár, odinofágiáról van szó. Lehetnek akut vagy krónikus jellegűek.

Bár házi gyógymódokkal jól csillapíthatóak az enyhe tünetek, amennyiben a probléma tartósan fennáll, vagy súlyos, orvoshoz kell fordulni.

Mivel a nyelés igen összetett folyamat, és több különböző szerv is részt vesz benne, a probléma forrása eredhet a szájüregből, a garatból, a nyelőcsőből, de akár a gyomorszájból is. A nyelési nehézségeket két csoportra osztják, a torokfájással járó és a torokfájást nem, de gombócérzetet okozó panaszokra.

Meghűlés, torokfájás

Ha főleg télen jelentkezik a leggyakrabban, valószínűleg meghűlés, torokfájás okozhatja. Amennyiben a probléma forrása a száj-garatüregben van, elsősorban mandula- vagy gégegyulladásra, illetve akut garatgyulladásra érdemes gondolni. Jellemzően az erős torokfájást a torokban idegentest érzése kíséri. Nyeléskor pedig égő érzés jelentkezik, a nyálkahártya gyulladása miatt.

Nyelőcső beszűkülése, reflux és súlyos neurológiás betegségek

Szintén nyelési problémákat okozhat a nyelőcső beszűkülése – ez történhet tumor miatt, de akár a nyelőcső falának kitüremkedése vagy a nyak további területein kialakuló daganatok miatt is. Reflux esetén a savas felböfögés is okozhat nyelési panaszokat.

A súlyos neurológiás betegségek mellé rendszerint krónikus nyelési panaszok társulnak. A stroke, a demencia, a sclerosis multiplex és a Parkinson-kór szintén súlyos nyelési problémákkal jár. Gyakori probléma a félrenyelés, ami a tüdőbe kerülve súlyos tüdőgyulladást okozhat. Ritkán, de előfordulhat olyan genetikai rendellenesség, amelynek következtében az izomzat nem megfelelő fejlődése nehezíti a táplálék lenyelését. Nem ritkán pszichés zavarok is állhatnak a nyelési panaszok háttérében.

Időskori nyelési panaszok

Azt is fontos megemlíteni, hogy az idősek rengeteg olyan különböző, krónikus betegségekben szenvedhetnek, amelyek mind-mind nyelési panaszokkal járnak. Aki kevés folyadékot fogyaszt, annak a száj-garatüreg nyálkahártyája nagyon kiszárad, és ez szintén nyelési problémákkal jár. A fentiekből jól látható, hogy a megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen az okok pontos ismerete.

További ajánlott tartalmunk: a nyelészavarok differenciál diagnosztikája


close