Mandulaműtét

Mandulaműtétet (a garatmandulák eltávolítását, azaz tonsillectomiát) általában a kiújuló fertőzések kezelése céljából végeznek.

Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem gyógyítja, vagy nem előzi meg a fertőzések újbóli kialakulását, mandulaműtétre lehet szükség.

A mandula műtéti úton történő eltávolítása hatékony megoldás a gyakran kiújuló mandulagyulladásra. Műtéti javallat az évente három-négy alkalommal visszatérő akut gennyes mandulagyulladás.

Mandulaműtét indokoltsága

Relatív műtéti javallat a krónikus mandulagyulladás. Rosszindulatú folyamat észlelésekor, aszimmetrikus mandulánál, illetve kifekélyesedéskor szintén indokolt a műtét. A nagyfokú légúti elzáródás oka lehet a mandulák megnagyobbodása, ez esetben is elfogadott megoldás a mandulaműtét.

A mandulaműtét azokban az esetekben indokolt még, amikor a mandulák gócként funkcionálnak, és olyan tüneteket okoznak, mint például bőrgyógyászati tünetek, ízületi problémák, hajhullás, stb. A mandula körüli tályog is egyértelmű műtéti indikációt jelent.

További, ajánlott tartalmaink: Mandulaeltávolító műtét utáni tudnivalók, Mandulaműtét felnőtt korban, Mandulaeltávolító műtét szövődményei


close