Bölcsességfog műtét után

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Az a kérdésem, hogy jól gondolom-e a következőket, most állt össze számomra a kép: idén júliusban kiműtötték a bölcsességfogamat, ami hetekig volt begyulladva. Kb. azóta hullik a hajam. Most októberben elmentem vérképet csináltatni, mert a fogam ugyan meggyógyult, de a hajhullás egyre rosszabb. A nagy rutin és a vizeletlelet nem mutatott sehol eltérést. Viszont megnézettem a torkomat a körzeti orvossal, ami ugyan nem fájt, de éreztem, hogy váladék ürül valahonnan. Tüszős mandulagyulladás ugyanazon az oldalon, ahol a fogam volt. Sem láz, sem torokfájás nem árulkodott róla, csak a váladék. Illetve előfordult az utóbbi időben, hogy ritkán erős szívdobogásom volt, illetve szorított a szívem. És nagyon gyengének érzem magam hónapok óta.
Vajon jól sejtem, hogy a bölcsességfog rosszul sikerült műtéte okozta a mandulagyulladást, amilyen előtte soha életemben nem volt az elmúlt 34 évben? És hogy az állandósult gyulladás miatt hullik a hajam és érzem magam rosszul, illetve az enyhe szívpanaszok is innen jönnek? Jelenleg antibiotikumot szedek, és az is a kérdésem, hogy ha az befejeződött és a gyulladás elmúlt, van-e teendőm ezzel? Ha átterjedt másra is, hogy derül ki?
2011. 11. 09. | 09:59

Tisztelt Kérdező!
A „rosszul sikerült” (?) fogműtétnek a mandulák esetleges krónikus gyulladásához nemigen van köze. A gócként fönnálló mandulagyulladás tisztázásához fül-orr-gégészeti vizsgálat (esetleges vérvizsgálattal együtt) szükséges. Ha a hajhullása foltokban jelentkezik, akkor lehet összefüggés, diffúz hajhullást ilyesmi nem magyaráz. Bizonytalan szívpanaszait gégészeti okkal magyarázni nem tudom. Gócként szereplő mandulák okozhatnak sokféle betegséget, ezért a vizsgálat mindenképp javasolt.

Orvosszakértő 2011. 11. 09. | 12:43
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close