Hang panaszok

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr!

Onnét kezdem problémám ismertetését, hogy 1987-től folyamatosan kántorként szolgálok. A szolgálat általában hét közben max. 2-3 temetést, illetve hétvégén változó számú szentmise végigéneklését jelenti számomra, mely a beéneklendő tér méretéből fakadóan is elég nagy hangerővel történik (más és más templomokban, mivel 11 település tartozik plébániánkhoz). Korábban vasárnap nem volt semmi gondom, akár a nap folyamán 5-6 szentmise sem okozott problémát. Kb. fél éve azonban azt vettem észre, hogy az énekléssel egyre inkább kifáradok mind fizikálisan, mind maga a hangom, a magasabb hangfekvést egyre kevésbé bírom és fokozatosan elhalkulok. Ebből kifolyólag az utóbbi hónapokban max. napi 3 (nagy ritkán 4) szentmisét vállalok, de már a 4. szentmise is sokszor „kínszenvedés”. Romlik a hangminőség, csökken a hangerő, s erősen kifáradok a nap végére. A torkomban egyfajta zsibbadó, tompa nyomásszerű, kaparó, köhögésre ingerlő érzésem van. Hangdiétát szoktam folytatni ezután aznap, illetve még másnap amennyire munkám (irodai, elég sok telefonnal) engedi. Így általában 1-2 nap alatt rendbe szoktam jönni, a gond akkor van, ha közben mondjuk már hétfőn temetés is következik.
A neten elérhető irodalmat tanulmányozva úgy vélem, hogy tán krónikus gégeproblémám lehet? Kérem a leírtak alapján szíveskedjen részemre tanácsot adni, hogy mit is tehetek ilyen esetben, mivel a szolgálatot nem tudom, s egyelőre helyettesítő hiányában nem is kívánom feladni, viszont azt sem szeretném, ha teljesen elmenne a hangom.
2012. 01. 17. | 15:23

Tisztelt Kérdező!
A hangunkat-hangszalagunkat az éneklés nagyon megterheli. Az evolúció során a kántori (vö. operaénekesi) „munkához” hasonló terheléssel valószínűleg nem találkozott az ember hosszasan. Ezért is lehetséges az, hogy egyrészt nem mindenki alkalmas az énekléssel járó föladatokra, másrészt szinte minden „profi hanghasználó” énektanárhoz, foniáterhez rendszeresen jár. Itt lehet korrigálni az apró hibákat, amelyek a hangszalagok idő előtti elhasználódásához vezethetnek. Azon kívül a korral is változik terhelhetőség, nem is beszélve arról, hogy a „civilizált” környezet (száraz, túlmelegített levegő pl.) mennyire sokat árt minden nyálkahártyának.
Az ön által említett esetben mindenképp érdemes volna 2 hetet teljesen kihagyni, hogy regenerálódjék a hangszalagja, és Salvus vizes hideg párás inhalálással, esetleg speciális foniátriai kezeléssel helyreállhasson a hangja.

Orvosszakértő 2012. 01. 18. | 11:25
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close