Idegentestérzéssel a torkomban

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr!

A problémám július elején kezdődött, azóta élek egy idegentestérzéssel a torkomban.
Júliusban majd augusztusban jártam 2 különböző fül-orr-gégésznél Magyarországon (jelenleg Németországban élek).
A nyelvgyöki mandula duzzanatán, a hátsó garatfal erezettségén, valamint némi tapadós váladékon kívül nem láttak más problémát a gégetükörrel. A első gégész fertőzést mondott, de a kapott antibiotikumos spray nem használt. A második a fertőzés lehetőségét már kizárta, közben történt tenyésztés is negatív eredménnyel, és felvetette reflux lehetőségét, bár gyomorégést igazán ritkán, esetleg havi egy alkalommal tapasztalok.
Miután a gombócérzés továbbra is fennállt, október elején gyomortükrözés történt, negatív eredménnyel. Ennek ellenére a gasztroenterológus javasolta egy PPI terápia megkezdését. 2 hónapig szedtem Gelbrát, majd abbahagytam, mert a gombócérzés nem változott.
Közben itt Németországban történt nyaki UH és labor, ezekkel a pajzsmirigy probléma is ki lett zárva. A labor júliustól egyfolytában némi gyulladást mutat, a CRP-m mindig enyhén emelkedett.
Következő lépésben a német orvos egy nyaki MRT javasolt volna, de erre sajnos rögtön nem kerülhetett sor, mert a német betegbiztosításom megkötése a bürokrácia miatt 2 hónapot vett igénybe.
Ez az utolsó 2 hónap igen igénybe vette az idegrendszeremet, mert a gombócérzés miatt már semmire nem tudtam koncentrálni, a gondolataim mindig a torkomban jártak, és már a félelem is elhatalmasodott rajtam, hogy valami komoly baj lehet. Az idegentest érzésen kívül más tünetem nincs, sem a hangommal, sem nyeléssel nincs gondom.
Mostanra a német biztosítási jogviszonyom rendezésre került, így a hét elején ismét felkerestem itt egy fül-orr-gégészt.
A panaszaimat meghallgatva először az orromat kezdte vizsgálgatni, és rögtön felvetette, hogy elég rendes orrsövényferdülésem van, és a rossz orrlégzés bizony okozhat ilyen ronda torokpanaszokat és gombócérzést. Történt direkt gégetükrözés is, némi tapadós váladékon kívül semmit más probléma nem látszott.
Mai napon megtörtént a nyaki MR is, negatív eredménnyel.
Így gyakorlatilag minden ki lett zárva. A stresszt én magam zárom ki, mert bár érnek behatások, de az érzés teljesen különböző, mint amikor az ember stressz miatt érez gombócot a torkában. Nem egy szorító érzésről van szó.

Miután minden egyéb kizárásra került így magyarázatként az orrsövényferdülés maradt.
2 hét múlva vissza kell mennem a fül-orr-gégészhez, hogy megbeszéljük egy esetleges műtét lehetőségét.
Addig is a következő kérdésem lenne:

Vannak-e további vizsgálatok annak bizonyítására, hogy valóban ez a gond, vagy lehet-e valamilyen módon bizonyítani, hogy valakinek nem megfelelő az orrlégzése?
Alapvetően nem zavar az orrsövényferdülésem, bár kívülről is lehet látni, hogy elég ferde az orrom.
Éjszaka zárt szájjal alszom, de a férjem szerint elég hangosan lélegzem, főleg a kilégzés hangos, olyan, mintha nagy nyomással, nagy erőlködéssel fújnám ki a levegőt.
2012. 01. 06. | 19:49

Kedves Kérdező!
A szervi ok kizárásra minden vizsgálatot elvégeztek és a valóban komoly, aggodalomra okot adó betegség kizárásra került. Amennyiben az orrsövény ferdülése valóban ennyire kifejezett mértékű a korrekció indokolt, hiszen biztosan zavarja a megfelelő légzést és az orrmelléküregek működése zavart. Amennyiben ez sem oldaná meg a pszichés ok nem zárható ki.

Orvosszakértő 2012. 01. 09. | 20:45
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close