Mandula műtét?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Egy 7 éves kislány aggódó anyukája vagyok.Tavaly júniusban kivették a gyermekem orrmanduláját,mivel rengeteg alsó és felső léguti fertőzésen esett át.Azt mondták,jobb lesz utána.De sajnos rá 1 hónapra pirosas foltok,csipkére emlékeztető kiütések jöttek ki a talpán;tenyerén inkább pont szerűek.Akkor bőrgyógyász torokmandula gyulladást állapított meg.De mindenféle vizsgálatot végigjártunk a kiütések miatt.Allergia teszt negatív.
Sajnos azóta többször van mandulagyulladása,gégegyulladása.Állandóan folyik az orra,rekedt.Megnagyobbodott a torokmandulája,majdnem összeér.Állandóan piros.Sokszor van ugató,száraz köhögése.Állítólag kruppos.Sóoldatot inhalálunk.
Arra lennék kíváncsi,hogy miért történhetett meg ez?Hogy a műtét után a torokmandula rosszabb állapotba került?Kinőheti ezt a gyerek vagy újabb műtétre lesz szükség?Illetve olvastam,hogy a reumás láz okozhat hasonló bőrkiütéseket,illetve akaratlan testrész mozgásokat,ami éjszaka,alvás közben elmúlik.A kézremegés is ennek számít?Mivel éjjel nem remeg a keze,csak akkor,ha ébren van.
2011. 05. 19. | 18:06

Tisztelt Kérdező!
Mivel a torokmandula és az orrmandula a Waldeyer-féle limfatikus garatgyűrű részei, így minden orrmandulaműtét után a torokmandula (és egyéb szájban lévő nyirokszerv) próbálja pótolni a kieső nyiroksejteket, vagyis kissé megnagyobbodik. Amennyiben a torokmandula előzőleg nem volt nagy, és panaszuk sem volt, a kolléga helyesen járt el, hogy csak az orrmandulát vette ki. Sajnos néhány esetben az Önökéhez hasonlóan mi is látunk eseteket, mikor a torokmandula túlkompenzál és azt is ki kell venni röviddel az orrmandulaműtét után. Jómagam is azt ígérem a betegeimnek, akik főként gyerekek, hogy a számos hurutos állapot megszűnik a műtét után, javul. Leginkább a torokmandula mielőbbi kivétele jön szóba az Önök esetében, sajnos a leírt elváltozások kis eséllyel javíthatóak csak konzervatív kezeléssel. A reumás láz ritka szövődménye a mandulagyulladásnak, annak komoly esélye az Ön gyermekénél nincs (persze ki sem zárható).

Orvosszakértő 2011. 05. 23. | 22:56
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close