Mandulagyulladás és szoptatás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr,

Egy 4 hetes kisfiú anyukája vagyok. Szoptatok, de sajnos 3 napja 38 fokos lázzal járó torok/mandulagyulladást kaptam. Egyelőre tengeri sós vízzel és kamillateával gargarizálok és paracetamolt szedek. Ma (a 3. napon) már gyógyszer nélkül is 37.2 a hőmérsékletem. Érdeklődni szeretnek, hogy Ön szerint szabad-e így szoptatni vagy sem? Voltam orvosnál, aki elintézett annyival, hogy megnézte a torkom, de tenyésztésre nem küldte ki a torokváladékot, így fogalmam nincs, hogy ez most bakteriális vagy vírusos eredetű. Az orvos kapásból antibiotikumot javasolt és tápszert a babának (mindenféle alaposabb vizsgálat nélkül), de kérdésemre -miszerint másképp nem lehetne -e gyógyítani- szopogatós cukorkát és sós vizes öblögetést javasolt, illetve ha nem leszek jobban, hétfőn menjek vissza és akkor antibiotikumot ír fel.
Bevallom, számomra nem volt meggyőző az orvos (most jártam nála először, külföldön élünk), ezért szeretném az Ön véleményét is meghallgatni.
2011. 12. 09. | 13:14

Kedves Eszter!
Szerintem szabad szoptatni, sőt még akkor is szoptathat, ha antibiotikumot szed. Vigyázzon a folyadékbevitelre, hogy ne apadjon el a teje. Akkor állnék le átmenetileg a szoptatással, ha a betegsége elhúzódik, és már a második antibiotikumot kezdi, de fejni akkor is érdemes, hogy utána szoptathasson.
Ha bakteriális a mandulagyulladás, akkor 39-40 fokos, napokig tartó lázzal jár, zömmel fehér tüszőkkel a mandulán. Elmondása alapján inkább vírusos, folytassa az öblögetést és lázcsillapítást.

Orvosszakértő 2011. 12. 12. | 22:05
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close