Mandulakő kezelése

Orvos válaszol rovat
Baj van a mandulámmal. Fehér kis vagy borsó nagyságú fehér golyók jönnek ki a torok széleiből. Ha szétnyomom őket, kellemetlen szaguk van. A leheletemnek nem érzem szagát és ha minden igaz más sem. De van, hogy vas, vér íze van a számnak és ha mélyebbről fújom ki a levegőt, az már furcsa szagú. Van, hogy rossznak mondanám, máskor meg steril szag. Nem tudom érti-e? A fül-orr-gégészem csak annyit mondott, hogy ki kell venni, meg sem próbálta gyógyszerrel kezelni. De nem akarok műtétet. Nincs rá időm és pénzem sem.

Azt szeretném tudni, hogy ennek a dolognak lehet-e más oka. Például strumma, vitamin- vagy ásványanyag-hiány. És meg lehet-e szüntetni ezt az egészet vitaminok pótlásával, torokfertőtlenítő cukrokkal vagy recept nélkül kapható gyógyszerrel. Van-e recept nélkül kapható gyógyszer erre?
2011. 10. 16. | 15:48

Kedves Kérdező!

A leírt jelenség ártalmatlan mandulakő, detritus. Műtét csak akkor jön szóba, ha gyulladással, gócbetegséggel társul, vagy a szájszag zavaró jellege miatt. Torokfertőtlenítő javíthat rajta. De általában pár hónap után elmúlik spontán.

Orvosszakértő 2011. 10. 17. | 15:36
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close