Mandulaműtét elkerülése

Orvos válaszol rovat
Jó napot kívánok!
Kislányomnak aki nem egészen három és fél éves, kb. egy éve már, szinte napra pontosan kéthavonta sima vagy tüszős mandulagyulladása van. A láza mindig nagyon hirtelen szökik fel magasra negyven fokra de volt már negyven egész három is. Egyik esetben ezt lázgörcs is kísérte majd ájulás. Mikor ilyen nagyon felmegy a láza olyankor kivétel nélkül mindig hány is és nem marad meg a lázcsillapító gyógyszer sem benne. Rendszerint ilyenkor jön az ügyelet és injekció formájában kap Algopyrint. Ez szokott segíteni. Az egyik ilyen eset alkalmával az ügyeletes orvos jelezte, hogy vigyük el a kislányomat kardiológushoz mert szívzöreje van. Meghallgatta a háziorvos is aki azt mondta kérjek időpontot, a gyerek szívzöreje közepesen erős. Most is épp mandulagyulladása van a kicsimnek és antibiotikumot szed, de azt mondta a háziorvos, hogy itt a vége ki kell venni a manduláját ha most meggyógyul. Június 26-ára van időpontunk a kardiológiára és azt szeretném megkérdezni, hogy ön mit gondol, vigyem előbb el oda a lányomat és aztán menjünk a gégészetre vagy előbb a gégészet? Megmondom őszintén én nagyon félek ettől a műtéttől mert én is tudom, hogy azt követően, hogy fáj és ráadásul állítólag altatásban végzik mert ő még kicsi. Nem beszélve arról, hogy mi van ha felszakad a műtét után. A szívzörej nem jelent plusz kockázatot a műtétnél? Ön szerint van esélyünk arra, hogy elkerüljük a műtétet?
2012. 06. 07. | 20:34

Kedves Kérdező!
Gyermeke esetében én is a mandulaműtétben látom a helyzet megoldását. Önmagában a sok tonsillitis is elegendő indikáció. A szívzörej kivizsgálása fontos, hisz ha haemodinamikai eltérést okoz, úgy antibiotikus profilaxis kell a műtéti kockázat csökkentésére. Műtét rövid távú kockázattal jár, hisz 6 éves korig 1-2% utóvérzés lehetséges, ezért is kell a kórházban minimum 24, de legtöbb helyen 48 órát bent tölteni a műtét után. Ha minden utasítást betart, akkor a kórházból való távozás után gyakorlatilag nincs esély a vérzésre, bár ez elvileg a 12. posztoperatív napig még előfordulhat.
Mindent összevetve a műtét hosszú távon kisebb kockázat, mint a számos mandulagyulladás és a lázgörcsök, előzetes kardiológiai vizsgálat sem hagyható el.

Orvosszakértő 2012. 06. 08. | 21:32
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close