Orrlégzés, fül-orr-gégészeti vizsgálatok

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A kérdés az lett volna, hogy vannak-e specifikus fül-orr-gégészeti vizsgálatok, amivel igazolni lehet, hogy valakinek valóban rossz a levegőáramlás az orrában az orrsövényferdülés miatt, vagy hogy az orrsövényferdülés olyan kóros mértékű, hogy műtétet igényel.

Mint írta, ha az orrsövényműtét nem oldja meg a problémát, akkor pszichés ok nem kizárható. Nos, én nem szeretném megműttetni úgy az orrom, hogy utólag derüljön ki, nem is lett volna feltétlenül szükséges, mert más okozza a gondot.
Mint írtam, alapvetően nem zavar a ferde orrsövényem, nem horkolok, úgy érzem levegőt is kapok az orromon keresztül, még ha nem is tökéletesen, de nem szájon át lélegzem.
Azt nem tudom, hogy a ferdülés kifejezett mértékűnek számít-e. Gondolom az első 2 fül-orr-gégész is látta az orrsövényferdülést, mégsem vetődött fel bennük, hogy ez okozhatja a toroktáji idegentest érzésemet. Illetve a másodiknál még rá is kérdeztem, hogy mit mond az orrsövényferdülésemre, és azt mondta, nem olyan vészes.

Így tehát én esetleges további fül-orr-gégészeti vizsgálatokra lennék kíváncsi, hogy vannak-e, amik esetleg megerősíthetik, hogy valóban szükségem van a műtétre.
2012. 01. 10. | 15:16

Kedves Anita!
A globusérzés és az orrlégzés elegendő vagy kevés mivoltának megítélése is rendkívül szubjektív. Mind a beteg, mind az orvos részéről. Jómagam nem ismerek olyan eljárást, amivel objektív paraméterek segítségével megállapítható az orrsövényferdülés kóros vagy nem kóros jellege. Bár létezik nasal peak flow mérő, mely az orrüregi áramlást méri, de inkább a terápia során bekövetkezett változás mérésére használják tudományos vizsgálatokban. Nagy gyakorlattal rendelkező, orrsebészetben, orrendoszkópiában jártas doktor tanácsára inkább hallgatnék.
És szögezzük le az orrsövényműtét sosem életmentő, elkerülhetetlen beavatkozás.
Úgyhogy addig is, míg döntésre jut, javaslom, hogy orröblítést próbáljon. Az műtét nélkül is sokat segíthet, sőt gyógyszert sem igényel, csak fiziológiás sóoldatot.

Orvosszakértő 2012. 01. 11. | 17:24
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close