Tüszős mandulagyulladás vagy sem?

Orvos válaszol rovat
15 éves lányom egy hetes torokgyulladás után iskolába ment, majd két nap múlva ismét torokfájásról kezdett panaszkodni. Láza nem volt, most sincs. Amikor belenéztem a torkába, a manduláján fehér pöttyöket láttam, illetve azt, hogy mind a mandulái, mind az ínycsapja meg van duzzadva, vérbő, piros. Beszédén is hallatszik, mintha gombóc lenne a torkában. Egyéb tünete, hogy az orra bedugul.
Itthon tartottam, és elküldtem az orvoshoz. A doktornő azt mondta neki, hogy semmi baja nincs, idézem: „a mandulája olyan, mint egy karfiol, ezért megtapadt rajta valami”. Kezelésként azt mondta neki, hogy egyen pirítóst, az majd lekaparja a mandulájáról a lepedéket. De egyébként nincs semmi baja - az orvosnő szerint -, nyugodtan mehet iskolába.

Nem tudom eldönteni, mert azt gondoltam, ez tüszős mandulagyulladás (nekem is volt jó párszor egészen 20 éves koromig, így tudom, hogy néz ki). Igaz, nincs láza.

Kérem, írja meg, mi a véleménye. Valóban nincs semmi baja a a gyermekemnek?
2011. 12. 14. | 21:51

Elvileg a tüszős mandulagyulladás magas (39-40 fokos) lázzal jár. Inkább vírusos gyulladása lehet a kislányának. A pirítóst nem javallanám, inkább kímélet, fájdalomcsillapítás, sok folyadék. Esteleg hiányozhat 1-2 napot a suliból. Ha nem változik, akkor ne a háziorvosnak, hanem gégész szakorvosnak mutogassa.

Orvosszakértő 2011. 12. 15. | 11:39
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close