Tüszős mandulagyulladásra egyből antibiotikum?

Orvos válaszol rovat
4 éves kisfiú édesanyja vagyok. Idén minden hónapunkat beárnyékolta felváltva egy torokgyulladás, 1-2 tüszős mandula és 1 tüdőgyulladás. Kétszer voltunk kórházban, ahol fül-orr-gége osztályon fel is szúrták az egyik fülét az emelkedett süllyedés és CRP miatt. Azóta jártunk egy másik szakrendelőben is, ahol a sok újra lobosodott mandula előzményekre hivatkozva egyből orr és garatmandula műtétet javasoltak. Böngésztem az interneten és borzasztóan elbizonytalanodtam a magyar gégész szakemberek hozzáállásán. Honnan lehet megállapítani, hogy rámegy szívre, ízületekre, vesékre? Miért nem keresik a békésebb megoldásokat, mint a tőlünk nyugatra lévő országokban? Olvastam, hogy műtét csak akkor indokolt, ha a mandulák olyan nagyok, hogy gátolják a légzést, nyelést vagy kb. 3 év alatt 10 tüszős mandulagyulladásnak kell lennie. Miért nem használják a 3 perces gyors-teszteket, amik kimutatják mi támadta meg a torkot, miért dobálóznak ránézésre vett diagnózis után antibiotikummal, ami lehet, nem is megfelelő?
Miért ítélnek fűt-fát kés alá?
Tisztában vagyok vele, hogy ez sebészeti szakág, de ezrek véleményét olvastam, akik leírták eseteiket, hogy nem a várt jobbulás jött el egy fülfelszúrás vagy műtét után, ami biztos kényelmesebb és gazdaságosabb. Köszönöm a lehetőséget!
2010. 11. 21. | 22:37

Tisztelt Kérdező!
Manapság 6 éves kor alatt csak extrém ritka esetben javasolt torokmandulaműtét, valóban csak légzési vagy táplálkozási nehezítettség esetén. Így én sem javaslom a műtétet.
Gyors-tesztet azért nem használunk, mivel nem elérhető. Sokszor még kesztyűre és szájmaszkra sincs pénz, nemhogy gyors-tesztre. Ráadásul a gyors-teszt is csak bizonyos baktérium kimutatására alkalmas. Magyarul ha negatív, attól még 100 másik kórokozót nem igazol. Tehát nem mondja meg minden esetben (sőt!), hogy mi a pontos kórokozó, a gyógyszerrezisztenciát sem.
Bár nem vagyok antibiotikumpárti, sok betegség esetén nem is adok, amíg lehet. De a tüszős mandulagyulladást baktérium okozza, aminek csúnya, életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért ilyen esetben én is mindig adok.

Orvosszakértő 2010. 11. 24. | 21:40
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close