A gége felépítése

Ritkán esik szó a gégéről, szinte csak a rákos megbetegedése, illetve az ijesztően hangzó gégemetszés kifejezéssel kapcsolatban szokott felmerülni a neve. Egyáltalán mire jó ez a szervünk?

Mint egyébként testünk minden egyes része, a gége is igen fontos szerepet tölt be az életünkben, ezért egyáltalán nem baj, ha az ember kicsit jobban megismeri és megtanul vigyázni a nagyjából 5 centiméter hosszú, cső alakú, porcos vázra épülő szervre, amely az alsó légutak kezdetén, a garat alsó része előtt, közvetlenül a légcső felett található.

A gége arról gondoskodik, hogy a tápcsatornába kerülő (táplálék, nyál) anyagok ne juthassanak az alsó légutakba, a hangrés rezgései révén pedig a hangképzésben játszik fontos szerepet.

A gége felépítése

A gége legnagyobb porca az úgynevezett pajzsporc, ami jól kitapintható annak elülső falán, ez az úgynevezett ádámcsutka vagy giga. Nem közvetlenül a gége része, de szorosan mellette található a nyakizmokba ágyazódott nyelvcsont, aminek a légzés irányításában jut fontos szerep. A légcső és a gége mögött, szintén a garatból kiindulva található a nyelőcső. A gégefedő a gége egyik fontos része, mivel mikor nyel az ember, ez a rész automatikusan ráhajlik a gégebemenetre, így akadályozva meg azt, hogy az étel vagy a folyadék véletlenül a légcsőbe jusson.

Hangszalagok

A gégében található meg az a két V alakú izomnyaláb, amit hangszalagnak nevezünk. A tüdőből kiáramló levegő, ha beszélni kezdünk, itt kapja meg az „alaphangot”, amit aztán a nyelvünkkel, fogainkkal és ajakainkkal formálunk jól érthető hangokká és szavakká. Levegővételnél ezek az izomnyalábok kitágulnak, hogy utad engedjenek a tüdő szívóhatásának engedelmeskedő oxigénnek.

Gége betegségei és a pajzsmirigy

Magát a gégét belülről nyálkahártya borítja, ami sajnos sérülékeny, és komoly betegségeknek is otthont ad, mint a bakteriális vagy vírusos fertőzés okozta gégegyulladás vagy a gégerák.

Közvetlenül a már említett pajzsporc előtt helyezkedik el egy másik nagyon fontos szerv, a hormontermelésért és a mitokondriumok megfelelő működésért felelős pajzsmirigy.


close