Gégerák

A gégerák a ritka daganatok közé tartozik, a rosszindulatú daganatos betegségek mintegy két százalékát teszi ki.

Gyakrabban fordul elő 60 éves kor fölött és férfiaknál. Európában évente több mint 100 000 szájüregi, garat- vagy gégerákot diagnosztizálnak, a betegség miatti halálozás évente mintegy 40 000-re tehető. Az öt éves túlélés csak 33%-os. Magyarországon évente kb. 3 500- 4 000 új beteget diagnosztizálnak, és világviszonylatban hazánkban a legmagasabb a fej-nyak daganat okozta halálozási arány.

A következőkben a gégerákra hajlamosító tényezőkről és a gégerák tüneteiről olvashat.

A gégerák etiológiája

A gégerák előfordulását számos tényező befolyásolja, természetesen, mint más daganat-féleségeknél, itt is közrejátszanak az öröklött genetikai faktorok, de földrajzi és életmódbeli tényezők is befolyásolják a betegség kialakulását. Hajlamosít a daganat kialakulására a dohányzás és a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, valamint az azbeszt-szennyezés is.

A gégerák tünetei

A tünetek a daganat gégén belüli lokalizációjától függnek. A gégefedő daganatai sokáig tünetmentesek. Ha például a hangszalag érintett, akkor jellemző tünet a rekedtség, gombócérzés, és torokköszörülési kényszer jelentkezhet. Jellemző lehet még a fájdalom, mely sugározhat a fülbe, illetve a nyelési zavar, a köhögés és a légzési nehezítettség, és jelentkezhet véres köpetürítés is.

A gégerák kivizsgálása

Fontos a beteg kórtörténetének ismerete, a káros szenvedélyekről nyert pontos információ és a beteg fizikális vizsgálata. Az alapvető vizsgálatok közé tartozik az orrtükrözés, mely gyakorlatilag abból áll, hogy a fül-orr-gégész homloktükör, lámpa és orrterpesz segítségével megvizsgálja az orrüreg állapotát. A gége vizsgálatához laringoszkópiára is szükség van, a fül-orr-gégész homloktükör, lámpa és egy tükör segítségével tekinti át a hangszalagok és a gége területét.

A felső tápcsatorna tükrözésére is szükség lehet, tehát gasztroszkópia is végezhető. A kivizsgálás során mindig szükség van mellkasröntgenre, ultrahangra és laborvizsgálatra, a vérkép, a máj- és a vesefunkció ellenőrzésére. Ezek a vizsgálatok segítenek feltárni a gégében, tápcsatornában, orrüregben lévő elváltozásokat, és a beteg általános állapotáról is információval szolgálnak.

A gégerák kezelése

A kezelés a lokalizációtól függ, alkalmaznak sebészeti kezelést, sugárterápiát, kemoterápiát és célzott támadáspontú molekuláris terápiát is – további részletek a gégerák kezeléséről szóló cikkünkben.

További, ajánlott tartalmunk: Gégerák gyógyulási esélyei


close