Gégegyulladás

A gégegyulladás (laringitisz) a legtöbbször egyszerű vírusfertőzés következménye. A gégegyulladás általában rövid lefolyású, azonban két hétnél tovább tapasztalható tünetek esetén a betegség krónikussá válhat.

A következőkből megtudhatja, mely tünetcsoport utal a gégegyulladás akut, illetve krónikus eseteire.

A gégegyulladás legfőbb tünete a rekedt, érdes, gyenge, vagy sípoló hang. Néhány esetben a beteg egyáltalán nem képes hangot kiadni. Mivel a gégegyulladás általában felső légúti megbetegedések miatt alakul ki, a hangminőség romlást gyakran kísérheti torokfájás, köhögés, irritáló váladék lerakódás a torokban, különösen abban az esetben, ha a gégegyulladás vírusos vagy egyéb fertőzés következménye. Ilyenkor előfordulhat enyhe láz, orrfolyás vagy orrdugulás is.

A gégegyulladás leggyakoribb okai:

 • egyszerű nátha, vagy influenza
 • a hangszálak megerőltetése, pl. sportesemények alkalmával
 • környezeti ártalmak (allergén, vagy irritáló anyagok)
 • aktív vagy passzív dohányzás
 • reflux betegség (GERD). A visszaáramló gyomortartalom irritálja és gyulladásba hozza a gégét, ezt a betegséget reflux laringitisznek nevezzük. A betegség során reflux tünetei nem mindig tapasztalhatók, sőt, gyakran a gégegyulladás a reflux első jele.

A gégegyulladás az esetek többségében pár nap alatt különösebb kezelés nélkül elmúlik. A gyógyulási folyamat otthoni ápolással felgyorsítható, a hangszálak pihentetésével, a lakás levegőjének párásításával. Kerülni kell a dohányzást, és javasolt a bőséges folyadékfogyasztás.

A hosszan tartó tünetek esetén azonban a gége károsodhat, valamint a krónikus esetek egy másik, lappangó betegséget is jelezhetnek. Ha a tünetekhez komoly fájdalom, nyelési nehezítettség társul, vagy köhögés során vér tapasztalható, esetleg észrevehető csomó van a nyakon, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Tartós rekedtség

A két hétnél tovább fennálló vagy gyakran visszatérő rekedtség a gégegyulladáson kívül a következő betegségekre és állapotokra is utalhat:

 • A már említett, reflux laringitisz, melynek során a savas váladék károsíthatja a gége nyálkahártyáját. A gyomorsavak irritációja miatt a gégeszövetek megduzzadnak vagy elvékonyodhatnak, néha nyílt sebek (fekélyek) jöhetnek létre.
 • Hangszalagnövedékek. A hangszalagon lévő fekélyek vagy növedékek, (pl.ciszta, polip, vagy csomók) is okozhatnak rekedtséget. Ezek a kinövések létrejöhetnek a hang hosszú időn át tartó, helytelen használatától, krónikus vírusfertőzésektől, dohányzástól, rákos betegségtől, vagy allergén és irritatív anyagok hosszú idejű behatásától.
 • Helytelen hangképzési technika következtében kialakuló hangelváltozás. Ez a hangképzési zavar rekedtséggel, nyaki fájdalommal, gyenge hangminőséggel és terjedelemmel jár. Az oka a hangszálak körüli izmok helytelen használata.
 • Idegrendszeri eredetű hangelváltozások (pl. Parkinson kór).
 • Életkorhoz köthető hangelváltozások, a hangszalagokat körülvevő izmok gyengülése miatt.
 • A hangszalagok bénulása baleseti sérülés vagy idegi probléma következményeként.
 • Gégerák

A gégegyulladás mellett fontos megemlíteni, hogy a főként gyermekeknél előforduló, erős fájdalommal, nyálzással és légzési nehezítettséggel járó gégefedő –gyulladás (epiglottitis) komoly, sürgősségi ellátást igénylő állapot.

További, ajánlott cikkünk e témában: Gégegyulladás diagnózisa


close