Mandulakő

A mandulakő a mandulák felületén kialakuló elmeszesedett baktériumokból és szövetmaradványokból álló képződmény. Általában nem okoz komolyabb problémát, kellemetlenségeket, és gyakran egyszerű módszerekkel eltávolítható.

A mandulakövek a garatmandulák felületén, illetve a mandulák redőiben kialakuló, elmeszesedett baktériumok, szövet- és ételmaradványokból álló képződmények.

A manduláknak rendkívül nagy szerepe van a szervezet kórokozók elleni védelmében, ezért a környékükön könnyen felgyűlnek a különböző kórokozók.

Ezek a nyálunkkal, a szabad szemmel nem látható ételmaradványokkal és egyéb szövetekkel is kapcsolatban vannak. Ezek a maradványok összetömörülhetnek, megtapadhatnak a mandulákon, és el is meszesedhetnek. Ez a jelenség igen gyakori, de a valódi mandulakövek csak a népesség mintegy 10 százalékát érintik.

Mandulakő okozta tünetek

A mandulakövek mérete igen változatos lehet, általában csak néhány milliméter hosszúságúak, így ritkán zavaróak, nem járnak együtt kellemetlen tünetekkel. A nagyobb kövek azonban nyelési nehézségeket, torokfájást, fülfájást okozhatnak, vagy éppen olyan hatást, mintha valami a torkunkba tapadt volna. Szintén jellegzetes tünete lehet a mandulaköveknek az állandó, igen kellemetlen szájszag, melyen nem segít a fogmosás, rágógumizás sem. Tünete lehet a mandulaköveknek az állandó fémes íz a szájban.

Mandulakő eltávolítása

A legtöbb esetben, mivel a mandulakövek nem okoznak kellemetlen tüneteket, különösebben foglalkozni sem szükséges velük. Gyakran az érintett maga is el tudja távolítani ezeket az apró köveket, például a nyelvével, egy tiszta fültisztító pálcika segítségével, esetleg az ujja hegyével.

Ha a kövek nagyobbak, zavaróak, orvosi beavatkozás során távolítják el őket. Ha semmi más nem segít, és az állandó gyulladások és a nagyon kellemetlen lehelet megnehezítik az érintett életét, a mandulák eltávolítását is javasolhatja a kezelőorvos.


close