Mandulaműtét utáni fertőzés

A mandulaműtét utáni fertőzések viszonylag ritkák, de érdemes tudni ezeknek a tüneteiről is. A láz, a fülfájás is utalhat a fertőzésekre, és ezek általában gyógyszerrel jól kezelhetők.

A mandulaműtét az egyik leggyakoribb beavatkozás, amelynek során a mandulákat eltávolítják. A mandulák nagy szerepet játszanak a szervezetünk betegségek elleni védekezésében, azonban könnyen be is gyulladhatnak.

A mandulagyulladás nemcsak kellemetlen és fájdalmas betegség, de gyakran vissza is térhet, és súlyos szövődményeket is okozhat. A mandulaműtét hatására jelentősen csökkenhet annak az esélye, hogy a szervezetünkben gyulladás alakuljon ki.

Mandulaműtét szövődményei

Azonban, mint minden beavatkozás, a mandulaműtétnek is lehetnek kockázatai. Viszonylag gyakori a műtét utáni láz és fertőzés. A láz nem feltétlenül jelez fertőzést, lázas állapot előfordulhat például az érzéstelenítés vagy az altatás következményeként. Ugyanakkor a műtétet követő 24 órában fellépő láz és a súlyos torokfájás kezdődő fertőzésre is utalhat.

A fertőzés természetesen később is kialakulhat, és érintheti a torok nyálkahártyáját, a mandulaműtét helyén megjelenő heget, illetve a hangszálakat is. Ritka szövődménye a mandulaműtétnek a nyirokcsomók gyulladása, fertőződése.

Tüdőgyulladás ma már nem jellemző

Néhány évtizeddel ezelőtt gyakori szövődménynek számított a mandulaműtétet követő tüdőgyulladás, mely a beavatkozás során véletlenül belélegzett vércseppecskék miatt alakult ki. Azonban a műtéti technikák javulásával, a hatékonyabb és biztonságosabb érzéstelenítéssel és altatással ennek az esélye minimálisra csökkent. A mandulaműtétet követő láz és fertőzés kezelésére antibiotikumot ír fel a kezelőorvos, ez segíthet a szervezetünknek felvenni a harcot a betegséget okozó baktériumokkal szemben.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a hőemelkedés, a kellemetlen szájszag és a torokfájás a mandulaműtét „természetes” velejárói, nem utalnak fertőzésre. A magas láz, a köhögés, a torokból ürülő váladék azonban a fertőzés tünetei lehetnek. Ha ezeket tapasztaljuk, haladéktalanul keressük fel az orvosunkat.


close