Gégerák kezelése

A gégerák kezelési tervének meghatározásánál elsősorban az a döntő, hogy milyen stádiumú a betegség, illetve a toroknak, gégének mely területén található.

A kezelés és annak sikere a gégerák stádiumától és elhelyezkedésétől függ. A szokásos kezelés műtét, kemoterápia vagy sugárterápia (vagy esetleg ezek kombinációja).

A hangszalagokat is érintő daganatnál igyekeznek a sugárterápiát előnyben részesíteni a műtéti beavatkozással szemben, hogy megőrizhessék a hangképző-szerv működőképességét és az eredeti beszédhangot.

Sugárterápia

A sugárterápiát mintegy 6-7 héten át alkalmazzák. A besugárzott terület nagysága teljesen egyéni, a tumor kiterjedtségétől, nagyságától, illetve attól is függ, hogy mekkora az esélye az áttétképződésnek. A hangszalagok fölötti területen képződő daganatok esetében például nagyobb a nyirokcsomók érintettségének valószínűsége, ezért nagyobb területen alkalmazzák a sugárkezelést.

Gégedaganat műtéti eltávolítása

A gégedaganat műtéti eltávolítása történhet a hagyományos módszerrel, vagyis szikével, vagy lézeres technikával, ez utóbbi jóval pontosabb munkát tesz lehetővé. Előrehaladott állapotban a gége egészének vagy jelentős hányadának műtéti úton való eltávolítása miatt a természetes hangképzés, a hangszalagok már nem menthetők meg.

A kiterjedt és előrehaladott stádiumú daganatok esetében már az egész gégefőt eltávolítják. A műtét során az áttétképzés valószínűségétől függően a nyaki nyirokcsomókat is eltávolíthatják. A műtét hatására nemcsak a beszéd képessége, de a nyelési képességeket is befolyásolhatja. Időnként akár plasztikai sebészi beavatkozásra is szükség lehet, hogy az érintett területet helyreállítsák.

Egyes betegeknél a sugárkezelést úgynevezett célzott terápiával egészíthetik ki. Ez a gyógyszeres kezelés tulajdonképpen közvetlenül a daganatsejteket támadja, megakadályozza, hogy a daganat növekedjen, illetve továbbterjedjen.

További, ajánlott tartalmunk: Gégerák gyógyulási esélyei


close