Torokgyulladás kezelése

A torokgyulladás kezeléséhez nagyon fontos a helyes diagnózis felállítása, mivel a kezelés nagyban függ a torokfájdalom kiváltó okától: más-más kezelést igényel a vírusos eredetű torokgyulladás és a bakteriális fertőzés.

Az alábbiakban részletesen ismertetjük, hogyan lehet a torokgyulladást kezelni.

Torokgyulladás/torokfájdalom diagnózis felállítása

Az orvos nagyon sok információhoz jut a torok látványából: ha vérbő, élénk vörös színű, akkor torokgyulladásról van szó. A kórokozó típusától függően a szájpadláson, a garatíven megjelennek apró hólyagcsák, bevérzések.

A mandulák szintén nagyobbak a normálisnál, tüsző vagy lepedék telepedhet meg a felszínükön. A fertőzés okának tisztázására érdemes torokváladékot tenyészteni.

Torokgyulladás kezelése

Ha vírussal állunk szemben, akkor a tüneteket kell kezelni. Nagyon fontos a láz és a fájdalom csillapítása, főleg a gyermekeknél. Ugyanis az a gyerek, akinek fáj a nyelés, inni sem fog, ezért kiszáradás fenyegeti.

Jó módszer lehet a torokfertőtlenítő spray, valamint a szopogató tabletta. Mézes, C-vitaminos, citromos, esetleg zsályás teával végzett gargarizálással, a torok enyhén vizes ruhával való bekötésével is jó eredményt érhetünk el. Érdemes betartani a „gégediétát”: a forró, túl fűszeres, hideg, és a szénsavas italok, ételek kerülendők!

A szigorú dohányzási tilalom torokgyulladás esetén is fennáll. Étkezés előtt hasznos lehet az ételek pépesítése, ez különösen a kisebb gyerekek esetén könnyíti meg a táplálkozást.

Bakteriális fertőzések esetén antibiotikumos kezelés ajánlott: a bakteriális torokgyulladást kiváltó pathogének döntő többsége elpusztul penicil lin-alapú antibiotikumoktól. Ha a beteg érzékeny erre a hatóanyagra, makrolid antibiotikumot kell adni.

Fontos, hogy ezzel a várhatóan fellépő szövődményeket, – mint a vese, az ízületek, valamint a szívhártya gyulladását – hatékonyan előzhetjük meg. Tumoros, tályogos betegségek esetében azonban sebészi beavatkozás válhat szükségessé.

A betegség kimenetele

Az idejekorán elkezdett, megfelelő kezelés hatására a torokgyulladás gyorsan (1-2 hét alatt) meggyógyul anélkül, hogy maradványtünetekkel kellene számolni.

Azonban aki ezeket nem veszi komolyan, számolhat bizonyos típusú Streptococcus fertőzések következményeivel. Ilyen lehet a tályog a mandula mögött, esetleg szövődményként reumás láz, a fertőzést követő 1-3 héten belül pedig felléphet vesegyulladás is.

Forduljunk orvoshoz!

Ha a torokgyulladás kezelése hatástalannak bizonyul, vagy újabb problémák jelennek meg (zöldes-sárgás orrváladék, magas láz, erős köhögés), feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Megelőzés

Mindenkinek javasolt a sok zöldség és gyümölcs, a rendszeres sportolás pedig az immunrendszert erősíti.

Az anyatejjel táplált csecsemőknél legjobb módszer a szoptatás, ugyanis az ellenanyagok, melyek ilyenkor az anyatejjel együtt jutnak át, védelmet nyújtanak a fertőzések ellen.


close