Torokgyulladás gyermekkorban

A torokgyulladás életkortól függetlenül gyakori megbetegedés, a kicsi gyermekek azonban nem mindig tudják helyesen elmondani a tüneteiket. Íme, néhány jel, amire érdemes figyelnie!

Torokgyulladás alatt általában a garatfal, illetve a garatmandulák gyulladását értjük, de előfordulhat az orrgaratmandula és a nyelvgyöki mandula gyulladásos megbetegedése is.

Korosztálytól függetlenül gyakori betegségről van szó, a betegek tíz százaléka ezzel a problémával fordul a háziorvosához. Míg azonban a felnőttek jól érthetően fel tudják sorolni a tüneteket, gyermekkorban más, árulkodó jelek alapján kell azonosítani a torokgyulladást.

Az 5-18 éves korosztály betegsége

Elsősorban az 5-18 éves korosztálynál fordulhat elő torokgyulladás, a kisebbeknek a mandulájuk gyullad be gyakrabban. Három év alatti gyermekeknél viszonylag ritka ez a betegség, ilyenkor étvágytalanság jelentkezik, a gyermek nehezen és nagyokat nyel, és a nyála is erősebben folyhat.

Általánosan a felső légúti megbetegedés tüneteit produkálja a torokgyulladás is, láz vagy hőemelkedés kíséri, illetve orrfolyás, vagy köhögés is kialakulhat. Nyeléskor gombócérzést tapasztalhat a beteg a torkában – ezt a tünetet a gyermekkorban lévő is megéri és el tudja mondani. A torok vörös színű lesz, és akár fel is hólyagosodhat, ha pedig fehér színű lepedéket is látunk, mindenképpen tanácsos orvoshoz vinni a gyermeket.

Óvatosan az antibiotikummal

Nem szabad azonnal antibiotikumhoz nyúlni egy egyszerű torokgyulladás esetén, hiszen az a beteg szervezetét is túlzott terhelésnek teszi ki, ráadásul a kórokozók rezisztenciáját is fokozza. Hogyha még nem alakult ki magas láz, elég fájdalomcsillapítót is adni a gyermeknek – elsősorban olyat, amely gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Csecsemőknél torokfertőtlenítő sprayt alkalmazhatunk, nagyobb gyermekek pedig szopogatós tablettát is kaphatnak, melynek íze egészen kellemes. A C-vitamin pótlásáról citromos teával gondoskodhatunk, a forró ital a toroknak jóleső érzést nyújt. Egy kanál mézet is bevehet ilyenkor a gyermek, amely természetes baktériumölő, ráadásul igen ízletes.

Ajánlott cikkeink ebben a témában: Torokgyulladás kezelése, Torokgyulladás kezelése házilag


close