Gégerák kórlefolyása

A gégeráknál fontos a korai felismerés, hiszen kezdeti stádiumban a statisztikák szerint könnyebben gyógyítható ez a rosszindulatú daganatos megbetegedés.

A gégerák a legtöbb esetben a gége nyálkahártyáján lévő laphámból fejlődik ki. Előfordul azonban, hogy mirigyekből indul el a kóros folyamat.

A laphámsejtes gégerák leginkább az úgynevezett „glottis” (hangrés) területén alakul ki, azaz a valódi hangszalagokon (plica vocalis) és kapcsolódási pontjaikon. A hangrés feletti (supraglottis) területen ritkábban alakul ki rák, még ritkább a hangrés alatti (subglottis) típusa. De előfordulhat az is, hogy egész gégére kiterjed (transglottis). A gégerák átterjedhet a környező területekre, illetve a nyaki nyirokcsomókra, vagy a távolabbi testrészekbe, leggyakrabban a tüdőben jelentkezhet áttét (metasztázis).

TNM-rendszer

A TNM-rendszer a gégerákok kategorizálására szolgál. A T1-T4 jelzések a tumorok méretét jellemzik, ahol a 4-es kategória a legnagyobbra vonatkozik. Az N a nyirokcsomót jelzi, ami N1-N3 közötti értékeket vehet fel, az M pedig az áttétek, metasztázisok fellépését mutatja.

Gégerák korai stádiuma

A betegség korai stádiumában megvastagodik a hangszalag. Ezután elszarusodás kezdődik, egy folt észlelhető. A következő stádiumban a tumor előtüremkedik, fekélyesedhet és akár vérezhet is. Tünet lehet a kellemetlen lehelet is.

Minthogy a daganatos megbetegedésnek nincsenek az első stádiumban megkülönböztető jellegű tünetei – pedig a korai felismerés is itt nagyon fontos, hiszen a gyógyulási esély ekkor jóval magasabb -, így nem könnyű a kezdeti fázisban a tumor diagnosztizálása. Az első stádiumban a betegek túlnyomó többsége gyógyítható – a statisztikák szerint. Az első tünetek azonban sokszor csak a megfázást idézik, ezért érdemes a tartósabb gégetájéki problémákat alaposabban kivizsgáltatni.
Súlyosabb problémára gyanakodhatnak a szakértők, ha a rekedtség tartóssá válik, hetekig sem múlik el, még a kezelés dacára is megmaradnak a megfázásra hasonlító tünetek. Az sem kizárt, hogy egyszerűen csak a hangszíne változik az adott személynek, illetve a köhögés fokozódása jelzi az esetleges komolyabb bajt. A lényeg, hogy ilyen esetben orvoshoz kell fordulni, nem lehet eléggé hangsúlyozni ugyanis, hogy a gégerák gyógyulási esélyei annál jobbak, minél korábban felismerik a daganatos elváltozásokat.

A gégetumor növekedésnek indul

A következő fázisban a rosszindulatú daganat sejtjei egyre szaporodnak, a tumor növekedésnek indul. A gégerákok többségében – bárhonnan is indultak ki – ekkor már a nyelésnél is nagy fájdalom jelentkezik, akár a fülig is kisugározhat ez. Idegentest-érzés is felléphet a torokban, sőt a fulladás sem kizárt.

Nyirokcsomó fájdalma

A következő fázisban a nyirokcsomó válik fájdalmassá – kevésbé mint a gégetájék, viszont ez göbszerűvé válik. Ez jelentheti már a rák áttétessé válását. Evés után csuklás lehet feltűnő ilyenkor – ha korábban nem volt ez jellemző a betegre. A legkésőbbi tünetek az erős fájdalmak. Ugyanakkor további tünet lehet a beteg jelentős – és más okokkal nem magyarázható – súlyvesztése, ami nem csak a gégerákra, hanem általában a daganatos betegségekre jellemző.

További, ajánlott tartalmunk: Gégerák gyógyulási esélyei


close