Gégerák gyógyulási esélyei

A gégerák gyógyulási esélyei nagymértékben függnek attól, hogy milyen stádiumú volt a betegség, pontosan hol helyezkedett el, képezett-e áttéteket, illetve hogyan reagált a beteg a kezelésre. A gégerák kezdeti stádiumában könnyebben gyógyítható, ezért fontos, hogy a betegséget időben diagnosztizálják és minél előbb megkezdjék a kezelését. Sajnos, a legtöbb esetben számítani kell arra, hogy a daganat újra visszatér.

Nagy jelentősége van, hogy milyen állapotban fedezik fel a rákot. Míg az I.-es stádiumú daganatok kezelése után a betegek 90 százalékos túlélése valószínű, addig a IV. stádiumnál mindössze az életek 25 százaléka menthető meg.

A felépülést nagymértékben megnehezíthetik azok a tünetek, melyek a betegség kialakulása során jelentkeztek. A sikeresen záruló kezelést követően is megmaradhatnak rágási és nyelési nehézségek, amelyek az evésnél állandó problémát jelenthetnek.

Gégerák kifejlődése

A gégerák a legtöbb esetben a gége nyálkahártyáján lévő laphámból fejlődik ki. Leginkább a hangrés területén alakul ki, azaz a valódi hangszalagokon és kapcsolódási pontjaikon.

A hangrés feletti és alatti régiókban is kifejlődhet gégerák. A gégerák ugyanis átterjedhet a környező területekre, illetve a nyaki nyirokcsomókra, vagy a távolabbi testrészekbe. Leggyakrabban a tüdőben jelentkezhet áttét (metasztázis).

További, ajánlott tartalmunk: Gégerák kórlefolyása

Gégerák terápia eredményessége

A gégerák terápiája és annak eredményessége azzal függ össze, hogy milyen stádiumban van a betegség, és hol helyezkedik el a daganat. Korai fázisban műtét vagy sugárterápia alkalmazható, ez utóbbi hatékonysága egyes hazai szakértők szerint akár 80-90 százalékos is lehet, vagyis a gyógyulási esélyek a korai stádiumban viszonylag kedvezőek. Ám a későbbi fázisokban egyre csökken a sugárterápia hatékonysága. Az első stádiumban 75-90 százalékos a gyógyulási arány, de a harmadik stádiumban ez a ráta 63-67 százalékosra csökken.

A TNM-rendszer a gégerákok kategorizálására szolgál. A T1-T4 jelzések a tumorok méretét jellemzik, ahol a 4-es kategória a legnagyobbra vonatkozik. Az N a nyirokcsomót jelzi, ami N1-N3 közötti értékeket vehet fel, az M pedig az áttétek, metasztázisok fellépését mutatja.

Hangszalagokat érintő gégerák

A hangszalagokat érintő gégeráknál azért vetik be a sugárkezelést, hogy minél jobban megőrizhessék a hang képzéséhez szükséges szerveket. Előfordul a sugár- és kemoterápia vegyítése is, ezzel is azt akarják elérni, hogy a beszédképesség megmaradjon.

Hangképzés sérülése

Az életminőséget leginkább befolyásoló maradó probléma azonban kétségkívül a hangképzés sérülése. Esetenként ugyanis a műtéti kezelés során a hangszálakat is eltávolíthatják, vagy azok a daganat miatt sérülhetnek. A műtét után a hangszálakat többféle módon is lehet pótolni.

A “nyelőcsőbeszéd” azt jelenti, hogy a beteget megtanítják a belégzéskor a levegő egy részét a nyelőcsőbe venni, és ezt kiadva hangot képezni, ami természetesen más minőségű lesz, mint a beteg eredeti hangja. A másik lehetőség, hogy mesterségesen egy, a légcsövet a nyelőcsővel összekötő járatot alakítanak ki. Ez a szelep belégzésnél levegőt juttat a nyelőcsőbe, majd ezután a nyelőcsőbeszédhez hasonló módon történik maga a hangadás. Elektromos készüléket is alkalmazhatnak, amelyet a beteg nyakához szorítva tudnak hangforrásként működtetni. Az így képzett beszéd sokkal halkabb, mint a rendes emberi hangú, az eltérő hangszín és a monoton dallam miatt nem tűnik természetesnek.

Gégerák késői stádiumai

Ha a rák már viszonylag késői stádiumban van, akkor a gégefő egy részét vagy egészét eltávolítják (a teljes eltávolításra, laringektómiára T3-T4-méretű daganatoknál kerül sor, ilyenkor a hangszalagok sem maradhatnak meg – tehát a rák elpusztítása esetén sem beszélhetünk az eredeti egészségi állapot tökéletes megőrzéséről).

A műtét után a metasztázisokkal, áttétekkel szemben sugárterápiát alkalmaznak rendszerint. Az előrehaladott gégerákot, amikor már a diagnosztizáláskor is áttéteket találnak, kemoterápiával gyógyítják. Itt azonban – mint már említettük – már nem 90 százalékos a gyógyulási esély, mint a kezdeti stádium kezelésénél. A negyedik stádiumban a betegeknek sajnos csak egynegyede gyógyítható. Ám tudni kell, hogy még a sikeres beavatkozások nyomán is fennállhatnak rágási és nyelési problémák, és károsodhat a hangképzés.

A hazai adatok szerint 30-40 százalékos e daganat túlélési esélye. Jó tudni, hogy a rák előfordulása a két nem között nem egyenlően oszlik meg: a férfiaknak ötször nagyobb az esélyük a gégerákra, mint a nőknek.

Rendszeres kontrollvizsgálatok

A műtétet, kezelést követően rendszeres kontrollvizsgálatokra van szükség, hogy az esetleges elváltozásokat időben észrevegyék, illetve figyelemmel kísérhessék a gyógyulást.

Sajnos, a gégerákos esetek nagy részénél valószínű egy újabb daganat megjelenése, különösen azoknál, akik dohányoznak vagy nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt (annak ellenére, hogy a gégerákosoknál mindkét tevékenység igencsak ellenjavalt).


close