A szájüreg vírusos fertőzései

A szájüreg vírusos fertőzései az esetek nagy részében fájdalmas, kiütéssel járó tünetekkel járnak, de léteznek a szokásostól eltérő jelek is.

Az alábbiakban a szájüregi vírusfertőzésekről olvashat, megtudhatja, hogy milyen vírusok okoznak leggyakrabban tüneteket, miről ismerhető fel a fertőzés, és hogyan történik a kezelése.

A herpeszvírus

A száj és a szájüreg fertőzését okozó vírusok közül kiemelendő a herpesz simplex vírus, ezen belül is annak egyes típusa, de napjainkban a szexuális szokások megváltozása révén a herpesz simplex vírus kettes típusa is egyre gyakrabban áll a száj- és szájüregi fertőzések hátterében.

A herpesz simplex vírus a hólyagváladék révén terjed, és addig fertőz, míg a hólyagok teljesen be nem varasodnak. A kezdeti tünetek közé tartozik a hólyagok megjelenése előtti bizsergés, viszketés, égő érzés, majd néhány nap múlva megjelennek a fájdalmas hólyagok is. Ha egyszer megtörténik a fertőzés, a beteg ezután élete végéig hordozza a vírust. A kórokozó az idegek mentén visszakerül az idegdúcokba, majd időközönként újra és újra megjelennek a tünetek, ahogy a vírus ismét a bőrbe vándorol. A kiújulást előidézheti stressz, nagyobb étkezés, az immunrendszer gyengesége, napozás vagy szolárium is. Amennyiben az idegrendszer legyengült állapotban van, a herpeszvírus súlyos tüneteket is okozhat, és akár nem gyógyuló fekélyek képződését is eredményezheti.

A kezelés vírusszaporodást gátló szerek adásából áll (ilyen például az acyclovir), mely történhet helyileg és szájon át is, továbbá szükséges lehet még szárító paszták, fertőtlenítő ecsetelők használatára és az immunrendszer erősítésére is, mely utóbbi isopronosin-nal történik.

A HIV vírus

A HIV vírus szájüregi tünetei speciálisak. A hajas sejtes leukoplakia esetében a HIV szerepe közvetett, ugyanis ez a vírus az immunrendszer gyengeségéért felelős, miközben a betegség közvetlen oka az EBV (Epstein-Barr vírus) és a HPV (Humán Papilloma Vírus). Jellemző tünet a nyelv szélén egyenetlen csíkozottságot mutató vonalas elváltozás.

Egyéb vírusok

Az afták kialakulásának okát egyes szerzők vírusfertőzéseknek tulajdonítják, melyeknek előfeltétele a gyenge immunrendszer. Léteznek más elméletek is, melyek autoimmun vagy bakteriális eredetet feltételeznek. Ilyen esetben az afta helyi antiszeptikumokkal történő ecsetelése, szájfertőtlenítő használata, az immunrendszer erősítése és bőséges folyadékfogyasztás segíti elő a gyógyulást.


close