Gennyes mandulagyulladás

A gennyes mandulagyulladás akkor alakulhat ki, ha a mandula nem szolgálja elég hatásosan a szervezet védekező rendszerét. A mandula felszínén található lepedékre kell figyelni, ebből ismerhető fel a kórokozó. A gennyes mandulagyulladás tüneteit vírusfertőzés is okozhatja, ebben az esetben antibiotikumos kezelés ajánlott.

A gennyes mandulagyulladás tüneteit, kezelését, típusait részletezzük a továbbiakban.

A tonsillák baktériumok hatására kialakuló gyulladását heveny mandulagyulladásnak (tonsillitis acuta) nevezzük. Leggyakrabban magas lázzal, hidegrázással kezdődik, ezt követi a garatban, főleg nyeléskor észlelhető égő érzés, emellett gyakori a fülbe sugárzó nyelési fájdalom.

Lepedékes nyelvvel, szájszaggal, gombócos, illetve galuskás nehezített beszéddel járhat, a helyi nyirokcsomók megnagyobbodnak.

A gennyes mandulagyulladás típusai, kezelése

Annak megfelelően, hogy a mandula felszínén milyen lepedék látható, következtethetünk a kórokozóra, a szükséges terápiára és a gyógyulási hajlamra. A kezdetben gyulladt, élénkvörös, megnagyobbodott mandulák felszínén később jelenik meg a lepedék. Ez, ha gombostűfejnyi, fehér foltokból áll, tonsillitis follicularis, sárga fontok esetén lacunaris.

Ha összefolyó, tonsillitis confluens alakul ki. Kezelése részben a torok fertőtlenítése, fájdalomcsillapító cukorkák, öblögető szerek használatával, részben antibiotikumos kezelés.

Az antibiotikum kiválasztása legtöbbször a betegség tünetei, az életkor és a tonsillák felületén észlelhető lepedék ismeretében lehetséges. Amennyiben a kezelés hatására az általános tünetek (fájdalom, láz, nyelészavar) és a mandulák felszínén észlelhető lepedék nem szűnik meg, akkor antibiotikum váltására van szükség.

Ebben az esetben a gyógyszer választását megkönnyíti, ha előzetesen a mandulák felszínéről történt mintanyerést követően annak tenyésztése megtörténik, ilyen esetben célzott antibiotikum -kezelésre van lehetőségünk. A heveny mandulagyulladás szövődményeként ritkán mandulakörnyéki tályog (peritonsilláris abszcesszus) vagy egész testre kiterjedő gyulladás (szepszis) alakulhat ki.

Amennyiben a kezelés nem megfelelő, vagy a szervezet nem reagál kellőképpen a terápiára, a mandulagyulladás krónikussá válhat, a mandula gócként szerepelhet a szervezetben és ennek következtében krónikus megbetegedések alakulhatnak ki (például krónikus mandulagyulladás).

Ritkán megtévesztően bakteriális fertőzésre utaló, gennyes mandulagyulladást utánozó mononucleosis is jelentkezhet a szervezetben. Ez esetben azonban a láz kifejezettebb, a mandulák gyulladása mellett a lép és máj mint nyirokszervek megnagyobbodása is észlelhető, emellett a nyaki nyirokcsomók kifejezetten megnagyobbodnak és fájdalmasak.

A tüneteket vírusfertőzés okozza, de a gennyes mandulagyulladással való összetéveszthetősége miatt antibiotikumos kezelés indítása is szükséges. Azonban az általában választott penicill inszármazékok mellett allergiás keresztreakció figyelhető meg, ezért ez esetekben a makrolidek adása javasolt.


close