Vírusos torokgyulladás

Vírusos torokgyulladás esetén felléphet garatgyulladás és mandulagyulladás is. Leggyakoribb kórokozók a különböző vírusok. A vírusos torokgyulladás tüneti kezelést igényel.

Az alábbiakban bemutatjuk a vírusos torokgyulladás fajtáit, illetve a legfontosabb tudnivalókat.

Vírusos torokgyulladás során mind a garatképletek, mind a mandulák gyulladása egyaránt jelentkezhet. Leggyakrabban a hideg okozza ezeket a gyulladásokat.

Vírusos torokgyulladás jellemzői

A garatgyulladás (pharyngitis) jellemző tünete a torok, esetenként az orr-garat kaparó, szúró érzése, majd ehhez társul a köhécselés, krákogás, a fülben is fájdalmat okozó nyelés is. Sokszor számolnak be a betegek étvágytalanságról, fájdalmas nyelésről, rossz közérzetről.

Kísérheti láz, főként kisebbeknél. A nyakon megnagyobbodott, fájdalmas nyirokcsomókat talál az orvos. A garatgyulladás általában felső légúti fertőzés részeként jelentkezik, így nem ritka az orrnyálkahártya gyulladása sem (orr-garatgyulladás). Ilyenkor orrdugulással, tüsszögéssel, folyós, majd sűrűbbé váló orrfolyással kell számolni.

A garatnyálkahártya gyulladása a leggyakoribb bűnös, melyet legtöbbször vírusfertőzés okoz. A közösségekre jellemző, hűvös időben könnyen terjedő betegség. Cseppfertőzés útján terjed.

Nagyon gyakran begyulladnak a mandulák is (tonsillitis). A mandulagyulladást is gyakran vírus idézi elő.

mandulagyulladás

Akut mandulagyulladásról akkor beszélünk, ha magas láz, torokfájás, nyelési fájdalom és eleinte – főleg gyermekeknél – hányás, hasfájás társul a tünetekhez. Az ajkak vérben bővebbek, kiszáradtak, a nyelés is nehezített.

A nyelven lepedék fedezhető fel, a lehelet kellemetlen szagú. Az állkapocs szögletében elhelyezkedő nyirokcsomók megnagyobbodnak, nyomásra érzékenyen reagálnak.

A vírusos torokgyulladást leggyakrabban az ún. adeno, -entero, -rhino, -para/inluenza, Coxackie, RS vírusok idézik elő.

Az orvos számára árulkodó tünet lehet a vérbő torok, a garatív hólyagcsái, a vörös foltok, és a nagyobb mandulák.

Vírusos torokgyulladás kezelése

A vírusos eredetű gyulladások tüneti kezeléssel jól gyógyíthatók. Kiemelt figyelmet kapjon a láz és fájdalom csillapítása! Ehhez jól bevált a torokfertőtlenítő spray és a különböző szopogató tabletták.

Nyúlhatunk a régi, kipróbált módszerekhez is: mézes, citromos tea, C-vitamin, gargalizálás zsálya teával, vagy a torok melegen tartása segíthet a fájdalom enyhítésében. Szintén jótékony a gégediéta: szélsőséges hőmérsékletű (forró, hideg), fűszeres, szénsavas italok, ételek kerülése, és a dohányzás teljes elhagyása.

Forduljunk orvoshoz!

Mindenképp lássa orvos a beteget, ha a kezelés nem használ, és az eddig említett panaszok mellé egyéb tünetek is társulnak: sárgás-zöld orrváladék, kifejezett köhögés, magas láz.

A megelőzés nagyon egyszerű csecsemők esetében: a szoptatást nem szabad felfüggeszteni, még az anya betegsége esetén sem, hiszen a tej védőanyagokat juttat a kicsi szervezetébe. Mindenki könnyen betarthatja az alábbiakat: sok gyümölcs és zöldség fogyasztása. A rendszeres sport pedig immunerősítő hatású.


close