Fájdalomcsillapítás mandulaműtét után

A mandulák eltávolítását követően akár több hétig is érezhetünk erősebb vagy gyengébb fájdalmat a torokban. A fájdalom csillapítása rendkívül fontos ebben az esetben, mert ellenkező esetben a beteg enni vagy pihenni sem tud tőle, ez pedig lassíthatja, nehezítheti a gyógyulást.

Akármilyen jelentéktelennek tűnhet is egy mandulaműtét, a beavatkozást követő fájdalom napokra vagy akár hetekre is meghatározhatja a beteg mindennapjait.

Ennek oka, hogy a műtét során érintett lágy szájpad, valamint az első és a hátsó garatív a sűrű ideghálózat miatt rendkívül érzékeny területnek számít. Éppen ezért a műtét utáni időszakban – különösen felnőtteknél – rendkívül erős fájdalom jelentkezhet, amely ráadásul nem is az első napokban a leghevesebb, hanem a sebleválás miatt az 5-8. napon éri el a csúcspontját.

Meddig fáj a mandulaműtét?

A két viszonylag nagy nyílt sebben keletkező és jellemzően a fülbe kisugárzó fájdalom körülbelül 10 napig természetes, és nyeléskor a legerősebb. Ennek ellenére a gyógyulás elősegítése érdekében fontos a rendszeres étkezés és a bő folyadékfogyasztás – természetesen a diétás előírásokat betartva.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek mandulaműtét után

A fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése azonban szinte minden esetben elkerülhetetlen. A kezelőorvos rendszerint vényköteles gyógyszert is felír, mert a patikákban vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók sokszor nem bizonyulnak elegendőnek. A napi adagot az orvos utasításait, illetve a betegtájékoztató leírását követve úgy érdemes elosztani, hogy a fájdalomcsillapító hatás az étkezések idején legyen a legerősebb, ami megkönnyíti az étel- és a folyadékfogyasztást.

Melyek a legjobb fájdalomcsillapítók mandulaműtét után?

A legjobb hatást általában azon fájdalomcsillapítókkal lehet elérni, amelyek vízben oldhatóak. Így nemcsak a nyelési fájdalmakat lehet csillapítani a segítségükkel, de a folyadékpótláshoz is hozzájárulnak, és általában gyorsabban is hatnak, mint a hagyományos tabletták. Ami a hatóanyagokat illeti, a diklofenák és az ibuprofen a leggyakrabban alkalmazott szerek, de van, akinél a paracetamol bizonyul hatékonynak. Tilos viszont acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszereket szedni, mert ezek fokozzák a vérzésveszélyt.

A gyógyszerbevételek közötti időszakban helyileg is csillapíthatjuk a fájdalmat a nyakra helyezett hideg vizes vagy jeges borogatással. A „hagyományos” gyógymód szerint a fagylaltnak is lehet fájdalomcsillapító hatása.


close