Mandulaműtét felnőtt korban

Napjainkban a mandulaműtét már rutin beavatkozásnak számít, elenyésző számban mégis okozhat szövődményeket. Ha gyakori gyulladással küszködünk, érdemes elgondolkozni a műtét lehetőségén.

Manduláink a szervezet védelmi rendszerének fontos végvárai: az immunrendszer részei, melyek védenek a szájon keresztül, és légúti irányból érkező fertőzésektől.

Mandulaműtétre abban az esetben van szükség, hogyha ezen feladatukat nem képesek már ellátni, sőt még rendszeresen vissza is betegítik a szervezetet. Ha visszatérő, komoly mandulagyulladással, vagy valamilyen légzésproblémával küszködünk, mindenképpen tanácsos a háziorvossal konzultálni a mandula eltávolításáról.

Mandulaműtét veszélyei

A mandulaműtét napjainkban már rutin beavatkozásnak számít, azonban – a műtétek jelentős részéhez hasonlóan – ez sem teljesen veszélytelen. Kialakulhat utóvérzés, ami elsősorban a gyermekek szervezetében okozhat súlyos keringési problémát. Orrmandula műtétkor előfordulhat az is, hogy a beteg torkát elzárja egy manduladarab, amely fulladáshoz is vezethet. Szerencsére ezen esetek Magyarországon is különösen ritkának számítanak, a statisztikák szerint közel negyvenezer sikeres mandulaműtétre jut egyetlen szövődmény.

Mandulaműtét altatás nélkül

Korábban szinte rendszeresen altatással végezték ezeket a műtéteket, napjainkban viszont csak különösen indokolt esetben történik így, az altatás ugyanis külön rizikót jelent a mandulaműtét mellett, tompítja a természetes reflexeket és a páciens félrenyelheti a nyálát, vagy akár a nyelvét.

A mandulaműtét előtt spray-es és injekciós érzéstelenítést alkalmaznak, majd a mandulákat kifejtik és eltávolítják a mandulaágyból. Különösebb fájdalmat nem érez a beteg a bő negyedórás beavatkozás alatt, leszámítva természetesen a kényelmetlen érzést, hogy az orvos a torkában dolgozik.

További, ajánlott tartalmaink: Mandulaeltávolító műtét szövődményei, Mandulaműtét utáni fertőzés


close