Orrmandula megnagyobbodása

A garat tetején elhelyezkedő orrmandula megnagyobbodása káros hatással van a fejlődésre is.

A tápcsatorna és a légutak kezdeti szakaszán található orrmandula a nyirokrendszerhez tartozik, szervezetünk ellenálló képességének első védelmi vonala a testünkbe jutó kórokozókkal szemben.

Az orrüreg mögött, az orrgarat boltozatában és hátsó falán elhelyezkedő páratlan szervünk a garatszoros területén található, nyirokszöveteket összefogó Waldeyer-féle lymphatikus torokgyűrűnek a része. Anatómiai elhelyezkedéséből adódóan nem látható, a fül-orr-gégész szakorvos tükör segítségével, illetve tapintással vizsgálja.

Orrmandula fejlődése

Az orrmandula már az anyaméhben kialakul, és a gyermek 3-7 éves koráig növésben van, mindazonáltal, a legtöbb esetben serdülőkorra teljesen elsorvad. Éppen ezért ez a gyermekkorban leginkább igénybevett immunszerv, ami visszanőhet, így ebben az időszakban az orrmandula okozza a legtöbb problémát és betegséget (orrmandula-túltengés, adenoid vegetació, hipertrófizált adonoid). Ha az orrmandula felnőttkorban is megmarad, orrgarati daganat (orrgaratrák) fejődhet ki belőle.

Orrmandula által kiváltott oxigénhiány

Az orrmandula-megnagyobbodás a testi fejlődésre is károsan hat, mivel gyakori étvágytalansággal, az ellenálló képesség csökkenésével, illetve a légzés krónikus akadályoztatása miatt oxigénhiánnyal jár, a fejlődés általános visszamaradását eredményezi. A szén-dioxid vérben történő felhalmozódása miatt a beteg gyerek nyugtalan, fáradt, tompa lesz, elveszti érdeklődését, emiatt rosszul teljesít az iskolában. Az ilyen betegségekben szenvedő gyermek arckifejezése jellegzetes „bamba” képet mutat, a mellkas lapossá válik, a vállak csapottak lesznek. Mivel a CO2 a szervezetben szénsavvá alakul, a szervezet elsavasodik.

Orrmandula okozta fülbetegségek

Miután az orrgaratmandula az orrüreg hátsó részében, a garat tetején helyezkedik el, kóros megnagyobbodása esetén elzárhatja a fülkürtöt, ami megakadályozza a középfülből, az orr- és arcüregből a váladék eltávozását, amely így a középfülben maradva hallási problémákat és középfülbetegségek okozhat, illetve melléküreg-gyulladást vagy fertőzést okozhat. Ha az orrgaratot is lezárja, az orrlégzés nehezítetté válik, zárt orrhangzós beszéd, horkolás alakul ki. A nyákosan duzzadt orrgaratmandulából lecsorgó váladék viszont köhögést, gégegyulladást vagy hörgőgyulladást eredményezhet, illetve ronthatja az asztmás tüneteket és tartós fejfájást okozhat.

Az orrmandula-rendellenességek által okozott középfülbetegségek közé tartozik az akut gennyes vagy nyákos középfülgyulladás, a fülkürthurut, a koleszteatóma, a savós középfülgyulladás, az arc-, orr- és homloküregek gyulladása mellett a rostasejtgyulladás, az iköböl vagy ékcsonti üreg gyulladása.

Fontos tudni, hogy a mandulák krónikus gyulladása akár gócként is szerepelhet – azaz hajhullás, kopaszodás, hajritkulás, ízületi, vese- és szívbetegségek jelenhetnek meg.


close