A nyelészavarok differenciál diagnosztikája

A nyelészavarok differenciál diagnosztikája

A nyelészavarok számos szervi probléma tünetei lehetnek, de akár pszichés oka is lehet háttérben. Sok esetben például a nyelőcső motilitászavarai, illetve szűkületei okoznak nyelészavart.

A következő cikkben a nyelészavarok leggyakoribb okairól olvashat. Megtudhatja, hogy mikor gondolhatunk pszichés okokra a nyelészavar hátterében.

A nyelőcső diverticulumai

A diverticulumok olyan kiboltosulások a nyelőcső falán, amik a falat szájüregbe való visszajutását segítik, de ritkábban mellkasi fájdalmat is okozhatnak.

A nyelőcső alsó záróizmának görcse (achalasia)

Az achalasia miatt az étel nem tud a nyelőcsőből a gyomorba továbbjutni, ennek következtében hányás jelentkezhet.

Diffúz nyelőcső spasmus

A nyelőcső diffúz nem koordinált görcséről van itt szó, ami mellkasi fájdalmat is okozhat.

Rekeszsérv

A rekeszizom szárainak gyengülése következtében a gyomor egy része a mellüregbe jut, ez az állapot hajlamosít a reflux kialakulására. További jellemző tünet lehet az étel-visszaáramlás is. Enyhébb esetekben gyógyszeres kezelést alkalmaznak, súlyos esetben műtét indokolt.

Reflux betegség a nyelőcső gyulladásával

A gyulladás tartós fennállása szűkület kialakulását eredményezheti, gyengül a nyelőcső simaizomzatának élettani perisztaltikus mozgása, az alsó nyelőcső-záróizom működése pedig elégtelenné válik.

Nyelőcső-gyulladás egyéb ok miatt

A reflux betegségen kívül más oka is lehet a nyelőcső gyulladásának, ilyen például a gombás vagy vírusos fertőzés, de okozhatja besugárzás vagy egyes gyógyszerek szedése is. Legismertebb gyógyszerek, melyek nyelőcső-gyulladást okoznak, a nem szteroid gyulladáscsökkentők, egyes antibiotikumok és a káliumot tartalmazó tabletták is.

Szekunder nyelészavar

A sclerosis multiplexhez, a cukorbetegséghez és a szisztémás szklerózishoz is társulhat nyelőcső motilitási zavar.

Idegen test a nyelőcsőben

Kisgyermekek és idősebb emberek, értelmi fogyatékos betegek esetében jellemzőbb inkább idegen test nyelőcsőben történő elakadása. Az ok legtöbbször egyértelmű.

Daganatok

Jó- és rosszindulatú nyelőcsődaganatok is okozhatnak nyelészavart. Sajnos a nyelőcsőrák sok esetben alattomosan indul, tünetszegény, és nem kerül időben felismerésre, ezért a nem szűnő nyelészavarok hátterében mindig gondolni kell a fennállására. A nyelőcsőrák kialakulására hajlamosít a dohányzás, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, a forró ételek és italok fogyasztása és a nem megfelelő étkezés. Súlyos reflux okozta nyelőcsőgyulladás esetén a nyálkahártya bél típusú nyálkahártyává alakul a nyelőcsőben, ezt nevezzük Barrett-metaplasiának, mely a nyelőcsőrák kialakulásának rizikóját többszörösére növeli.
Ha szervi elváltozást nem sikerül azonosítani, mindig gondolni kell a panasz pszichés eredetére is, de ezt csak akkor tudjuk kimondani, ha minden szervi okot kizártunk.

További ajánlott tartalmunk: Nyelési nehézségek

Dr. Csuth Ágnes


close