Mandulatályog

Mandulatályogról akkor beszélünk, ha a gyulladás ráterjed a mandulát körülvevő kötőszövetre, és ott genny gyülemlik fel.

Az alábbiakban részletesen olvashat a mandulatályog keletkezésének okáról, tüneteiről, illetve kezelési lehetőségeiről.

A mandulatályog kialakulásának oka

A gennyel telt üreg képződése heveny mandulagyulladás szövődményeként jelentkezhet, amelyet többnyire A csoportú Streptococcus béta-hemolyticus által okozott bakteriális felülfertőződés vált ki. A tályog kórokozókat tartalmaz, ezért gócként funkcionálhat. A kezeletlen mandulatályogból a váladék lecsoroghat a mellüregbe, ami súlyos komplikációkat okozhat. A tályogképződéssel kísért mandulagyulladás elsősorban a fiatal felnőttekre jellemző.

A mandulatályog tünetei

Mandulatályog esetén általában az egyik oldali mandula, a lágy szájpad és a nyelvcsap megduzzad, az említett szervek vérbővé válnak és előboltosodnak. A betegnek vagy folyamatosan magas a testhőmérséklete, vagy hirtelen kezd emelkedni a láza. Kitapintható, de akár szabad szemmel is látható, fájdalmas csomókat érzékel a nyakán, és a fájdalom miatt nem tudja kinyitni a száját, gombócot érez a torkában. A fájdalom a fülekbe is kisugározhat. A mandulatályogos beteg nehezen nyel, és a nyelést fájdalom kíséri. A nyáltermelése intenzívebbé válik, a nyelvén lepedék képződik, és kellemetlen szájszaga lesz. Ilyenkor még a beszéd is nehezére esik. Ritkán előfordulhat, hogy a gyulladás miatt légúti akadály alakul ki, amely légszomjhoz vezet. Általános tünet a gyengeség, elesettség érzete is.

A mandulatályog kezelése

A tályog képződése előtt a bakteriális mandulagyulladást antibiotikumos kúrával igyekeznek gyógyítani, amely többnyire béta-laktám típusú antibiotikum szedését jelenti.

Ha megjelenik a tályog, és nem ürül ki magától, egy tű segítségével igyekeznek leszívni (tályog incindálása). Bizonyos esetekben szükségessé válhat helyi érzéstelenítés mellett a tályog megnyitása is. A mandula körüli tályog esetén (az előző beavatkozások után) minden esetben szükség van a mandula eltávolítására.


close