A felső légúti fertőzések kezelése

A felső légúti fertőzések igen gyakran fordulnak elő mind a felnőttek, mind a gyermekek körében.

Jelentős hányadukat légúti megbetegedéseket eredményező vírusfertőzések okozzák, mely betegségek általában néhány nap alatt speciális kezelés nélkül gyógyulnak. Az esetek kisebb részében baktérium tehető felelőssé a tünetekért, vagy elsődleges kórokozóként, vagy a vírusos fertőzés felülfertőzőjeként.

A következőkben a felső légúti fertőzések esetén alkalmazott kezelési lehetőségekről olvashat, megismerheti azokat a házi praktikákat, melyeket bevethet, ha önnél vagy a családban felső légúti fertőzés fordul elő.

A felső légúti fertőzések etiológiája

A felső légúti fertőzések jelentős részében a fertőzés oka vírus, mely általában cseppfertőzéssel terjed. A tünetek közé tartozik az orrnyálkahártya gyulladása, duzzanata, melynek következtében orrdugulás jelentkezhet. A felső légúti fertőzés tünete még a fokozott orrváladékozás, a melléküregek, a garat, a gége vagy a légcső nyálkahártyájának gyulladása, jelentkezhet torokfájás, kaparó érzés, nyelési nehezítettség vagy fájdalom. A tünetekhez társulhat még a légutak irritációja következtében kialakuló ingerköhögés, hurutos tünetek esetén pedig produktív köhögés. Általános tünet a hőemelkedés vagy láz, a fejfájás és izomfájdalom is.

A felső légúti fertőzések kezelése

A kezelés során fontos, hogy a beteg panaszait úgy enyhítsük, hogy a szervezetnek ne ártsunk. Ezt szem előtt tartva óvatos orrcsepp használat javasolt, mely ne legyen hosszabb 7-10 napnál, a betegtájékoztatóban előírt napi adagolási javaslatot nem túllépve. A fájdalom- és lázcsillapítás non-szteroid gyulladáscsökkentők adásával történhet, ezek közül sok szer vény nélkül kapható. Jótékony hatású lehet a párásítás, kisgyermekeknél a rendszeres orrszívás. Hurutos köhögés esetén alkalmazzon köptetőt, illetve nyákoldót. A száraz köhögést csillapítani szükséges. Segíthet még az infralámpa is, és érdemes sóoldatos orrcseppet is használni. A C-vitamin szintén jótékony hatású ilyenkor, és a probiotikumok is erősítik az immunrendszert, így segítenek a fertőzés leküzdésében. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás is.

Amennyiben a fertőzést baktérium okozza, az említett kezelési lehetőségek kiegészülnek antibiotikum adásával.


close