Gégegyulladás diagnózisa

Sokféle lehet a gége megbetegedése, a megfelelő kezeléshez szükséges a pontos kórmegállapítás, hiszen akár rák is okozhatja a tartós rekedtséget.

Gégegyulladás (laringitisz) könnyen kialakulhat többek között huzat vagy megfázás következtében, ilyenkor az ember hangja rekedt, mely akár beszédképtelenségig (diszfónia, hangszalaggyulladás) is fokozódhat, garattájéki erős fájdalom, köhögés vagy akár csillapíthatatlannak tűnő köhögési roham mellett.

Az akut gégegyulladás legtöbbször valamilyen légúti megbetegedés vagy a garat nyálkahártya-gyulladásának következtében lép fel, vírus vagy bakteriális (felül)fertőzés eredményeként, de akár gégedaganat melléktünete is lehet. Ritkán, de komolyabb hőhatás, allergia vagy kémiai anyagok belégzésének ártalmas hatása miatt is kialakulhat.

Gégegyulladás vizsgálata

Gégegyulladás esetén a vérbő hangszalagok duzzadtak, a gége nyálkahártyáján pedig lepedék figyelhető meg. A háziorvos indirekt vizsgálattal, míg a fül-orr-gégész szakorvos a gége tükrözéses vizsgálatával diagnosztizálja a megbetegedést. Amennyiben több hét után nem javul vagy gyógyul az akut gégegyulladás, úgy komoly betegségek is fennállhatnak a kórkép mögött.

Gyermekkori akut vírusos gégegyulladás

A gyermekkori akut vírusos gégegyulladás (Laryngitis subglottica acuta) olyan légúti vírusfertőzés, mely során a gégeduzzanat akadályozza a légzést. A krupp jellegzetes tünete az “ugató” köhögés, a sípoló légzés és a rekedt hang. Az enyhe, mérsékelt vagy súlyos tünetek az éjszaka folyamán rosszabbodhatnak, mely azonnali szteroid-kezelést igényel.

Akut gégefedő gyulladás

Az akut gégefedő gyulladás szintén gyerekkorban a leggyakoribb, 10 éves kor felett ritkán fordul elő. Erős nyelési fájdalommal, rekedtséggel, valamint különböző fokú légszomjjal, nehézlégzéses tünetekkel és magas lázzal jár. A vérbő gégefedő betegsége oldalirányú röntgenfelvétellel is bizonyítható.

Krónikus gégegyulladás

Ha a gégeprobléma hosszabb ideje, akár hetek vagy hónapok óta fennáll, krónikus gégegyulladásról (laryngitis chronica) lehet szó, ilyenkor a rekedtség mellé (száraz) köhögés, krákogás, idegentest érzés párosul, mérsékelt fájdalommal. Minden esetben fontos a gégedaganat kórképének kivizsgálása. A betegség kialakulását elősegíti a dohányzás, az alkohol, és a foglalkozási ártalmak, de akár a száraz, poros levegő is járhat gégegyulladással, akárcsak a gége túlerőltetése is.

A krónikus gégegyulladás egyik speciális, a hangszalagokat érintő gégészeti megbetegedése a Reinke ödéma, mely során nyákos vizenyő jelenik meg a hangszalagok felső hámrétege alatt, rekedtséget és érdes hangot eredményezve, de nem jár fájdalommal. Gyakori probléma a dohányosoknál, de reflux is állhat a háttérben.

Gége tbc

Amennyiben kizárt a nem-specificus krónikus gégegyulladás, a gége jó és rosszindulatú daganata, ellenben a hónapok óta tartós köhögés és rekedtség adott, úgy a krónikus gégegyulladás másik különleges formája, az úgynevezett gége tbc állhat fenn, melynek jellegzetes tünete a fülbe sugárzó nyelési fájdalom.

Mikroszkópos vagy endoszkópos vizsgálattal mutatható ki. Amennyiben egyoldali hangszalaggyulladás tapasztalható, hangszalag tbc lehetősége is fennállhat. Mindkét esetben felmerül a tüdő megbetegedése is, ezért további mellkas-röntgen és belgyógyászati vizsgálat szükséges.


close