Tüszős mandulagyulladás gyógyulása

A tüszős mandulagyulladás igen kellemetlen, fájdalmas betegség, mely a torokfájáson és nyelési nehézségeken kívül lázzal is együtt járhat. A kisgyermekeknél különösen gyakori.

Mennyi idő alatt számíthatunk a gyógyulásra tüszős mandulagyulladás esetén?
A mandulák a torokban elhelyezkedő szervek, melyeknek rendkívül nagy szerepük van a különböző légúti fertőzések megelőzésében, illetve az azok elleni küzdelemben. Azonban a mandulák, főleg a 3-10 év közötti gyermekeknél, könnyen begyulladhatnak. Ezek a gyulladások lehetnek vírusos és bakteriális eredetűek egyaránt, és általában cseppfertőzéssel, szennyezett tárgyak megfogásával terjednek.

Tüszős mandulagyulladás tünetei

A tüszős mandulagyulladás tünetei közé tartozik az igen erős torokfájás, a magas láz és a hidegrázás, a nyelési nehézségek, a köhögés és az orrdugulás, valamint az általános rosszullét. A fájdalom kisugározhat a nyakba, a fülbe vagy az állkapocsba is. A mandulák megduzzadhatnak, színűk az egészséges rózsaszínről vörös árnyalatúvá válhat. A mandulák felületén fehér vagy sárgás, gennyel töltött, apróbb vagy nagyobb “hólyagok” jelenhetnek meg, ezek a betegség előrehaladtával akár összefüggő felületet is képezhetnek.

További információk a Tüszős mandulagyulladás tüneteiről

Tüszős mandulagyulladás okai

A tüszős mandulagyulladás oka lehet vírusfertőzés (például adeno-, rhino-, coronavirus, influenza, Epstein-Barr vírus vagy herpes simplex fertőzés), vagy bakteriális fertőzés is. Ez utóbbi esetében a leggyakoribb kórokozó a streptococcus, de a staphylococcus aureus vagy egyéb baktériumok is tüszős mandulagyulladást okozhatnak. Nagyon gyakori, hogy a vírusos eredetű betegség mellé bakteriális felülfertőződés is társul.

Tüszős mandulagyulladás gyógyulási ideje

A tüszős mandulagyulladás megfelelő kezelés mellett rövid időn, általában 7-10 nap alatt meggyógyul. Természetesen, a gyógyulási kilátások, illetve a gyógyulási időtartama nagymértékben függ attól, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzésről, esetleg a kettőről együtt van szó. Azonban, ha például a gyógyszeres kezelést mellőzik, vagy a gyógyszerszedés mellé nem társul pihenés, ágynyugalom, a betegség elhúzódhat, és az egyre súlyosabb felülfertőződést még nehezebb lesz meggyógyítani. Egyrészt, szükség van az esetleges tünetek kezelésére, például a torokfájás, a fejfájás vagy a láz csillapítására, ugyanakkor megfelelő gyógyszer szedésére is.

A vírusos eredetű tüszős mandulagyulladásnál csak a tüneteket csökkenthetjük, míg a bakteriális fertőzésnél antibiotikum, általában penicill in szedése szükséges. A fertőzés mértékétől, a betegség súlyosságától függően a tüszős mandulagyulladás egy héten belül elmúlik, de bizonyos tünetek akár két hétig is megmaradhatnak. A súlyos, gyakran visszatérő, krónikus tüszős mandulagyulladásnál a gyógyszeres kezelés helyett a kezelőorvos a mandulák eltávolítását is javasolhatja.


close