Torokrák tünetei és kezelése

A torokrák alatt elsősorban a torokban, a hangszálaknál, illetve a mandulákon kialakuló daganatos betegségeket értjük. Általában az idősebb férfiakat érinti, és megjelenésében nagy szerepe van a dohányzásnak.

A torokrák első tünetei általában elég ártalmatlannak tűnnek, és gyakran összekeverhetők egyéb, hétköznapibb betegségekkel.

Azonban a torokrák tünetei hosszú ideig megmaradnak, krónikussá válhatnak.

Torokrák tünetei

A tünetek közé tartozik a toroktájékon kitapintható dudor, elváltozás, a nyaktájéki fájdalom, a nyelési nehézségek, az állandó, rekedtes hang. Előfordulhat állandó rossz lehelet, folytonos köhögés, fülfájás is. A nyirokcsomók is megduzzadhatnak, és a daganatos betegségekre jellemző testsúlyvesztés is bekövetkezhet.

A tünetek természetesen attól függnek, hogy a toroknak pontosan mely részén alakul ki a daganat (annak ellenére, hogy biológiailag ezek a daganattípusok azonosak). A torokrák érintheti a torok felsőbb, az orrüreghez, illetve a szájüreghez közeli területeit, a hangszálakat, a mandulákat is. A torokrák kialakulásának rizikóját jelentősen növeli a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség, a krónikus, súlyos refluxbetegség.

Torokrák kezelése

A torokrák kezelésénél több szempontot is figyelembe kell venni, többek között azt, hogy hol található a daganatos elváltozás, milyen stádiumú a betegség, milyen a beteg általános egészségi állapota, kialakultak-e áttétek stb. A kezelési lehetőségek között találjuk a sugárterápiát (melynek során a sugárzás segítségével pusztítják el a daganatos sejteket), a műtéteket (például az endoszkópos beavatkozásokat, a hangszálak eltávolítását, a torok egy részének kimetszését, vagy a daganatos nyirokcsomók eltávolítását), illetve a kemoterápiát, melynél gyógyszerekkel pusztítják el a rákos sejteket. Lehetséges a különböző módszerek kombinálása is.

A megfelelő terápiák megválasztásánál figyelembe kell venni többek között azt is, hogy milyen mellékhatásokkal járnak, illetve milyen komplikációk következhetnek be a kezelés után. A torokrákos betegeknél gyakran helyreállító műtétekre is szükség lehet, például hogy a beszéd vagy a nyelés képességét képesek legyenek megőrizni.

További, ajánlott tartalmaink: Szájüregi daganat, Gégerák.


close