Mandulaeltávolító műtét szövődményei

A mandulák a nyirokrendszer fontos részei, többféle mandulát különböztetünk meg anatómiailag. A gyulladt vagy megnagyobbodott mandulák krónikus vagy visszatérő torokfájást, rossz leheletet, példáulnyelési nehézséget, horkolást, góctüneteket okozhatnak. Gyakori visszatérő gyulladások esetében, góctünetek esetén és még számos esetben indokolt a mandulák eltávolítása.

A következőkben arról tájékozódhat, milyen következményekkel járhat a mandulaeltávolító műtét.

A mandulaeltávolító műtétnek különböző kockázatai lehetnek, előre nem látható szövődmények vagy sérülések jelentkezhetnek. Mivel mindenki másképp reagál egy műtétre, mások a fájdalomcsillapítási reakciók, máshogy gyógyulnak, ezért nem zárhatók ki szövődmények. A műtét eredménye függhet már meglévő, egyidejűleg jelen lévő betegségtől is.

Az alábbiakban a mandulaműtét lehetséges szövődményei találhatók. Ez nem jelenti azt, hogy valakinél az összes lehetséges szövődmény jelentkezik. Bár a komplikációk viszonylag ritkák, köszönhetően a tapasztalt sebészeknek, egy műtét során mindig kell számolni esetleges kockázatokkal és szövődményekkel, és figyelembe venni a műtét elvégzésének előnyeit is.

  • Vérzés – ritka esetekben szükség lehet reoperációra, esetleg súlyos vérzés esetében vérkészítményekre vagy vérátömlesztésre.
  • Fertőzés
  • Tartós fájdalom
  • Állandó hangváltozás

close