Gégegyulladás gyógyszeres kezelése

A gégegyulladást a legtöbb esetben valamilyen vírusfertőzés okozza, azonban a betegséget bakteriális felülfertőzés követheti, amikor már antibiotikum szedése javasolt.

A gégegyulladás (laringitisz) és a sokszor ehhez társuló hangszálgyulladás diagnózisát fül-orr-gégész szakorvos tudja megállapítani, annak fölállításához ugyanis gégetükrözésre van szükség. Ha a hangszalagok kissé megvastagodottak, erezettek, esetleg váladékosak, lepedékesek az hangszálgyulladást jelez.

Abban az esetben, ha a gégegyulladás tünetei egyértelműen egy felső légúti megbetegedés kapcsán jelentkeznek, a betegnek persze nem kell azonnal szakorvoshoz fordulnia, elég, ha felkeresi a háziorvosát. Ilyen esetben ugyanis a probléma három-négy nap, vagy maximum egy hét alatt megszűnik a megfelelő terápia hatására.

Beszédtilalom és gyógyszerek

A gégegyulladás-kezelés alapelve a nyálkahártya kímélő diéta, vagyis a beszédtilalom. A betegnek suttognia sem szabad, mert ez is nagy terhet ró a gégére. Ezt a kezelést nevezzük „gégediétának”. Ha a laringitiszt vírus okozza, akkor a hagyományos gyulladáscsökkentő, nyákoldó, köhögéscsillapító kúra javasolt. Ha a vírusfertőzést bakteriális felülfertőzés követi, akkor antibiotikumot is felírhat az orvos.

Köptetővel vigyázzunk!

Nyákoldók – köptetők szedése mérlegelendő, sokszor nem ajánlott, hiszen a nyákoldó köptető oldja és fokozza a nyákképződést, ami ingerköhögéshez vezet – ez pedig nem tesz jót a beteg gégének.

Ha a beteg fokozott köhögése nem szűnik, sok esetben a köhögés csillapítása mellett a nyákoldók elhagyása gyors javulást eredményezhet. Ezen túlmenően szóba jöhetnek különböző gyulladáscsökkentő készítmények is, ha pedig a hangszalagok vizenyősek, akkor már vizenyőcsökkentő szerek is alkalmazhatóak.


close