Torokfájás kezelése

A torokfájás kezelése a torokfájdalom kiváltó okától függ, ezért nagyon fontos a helyes diagnózis felállítása. A torokfájás kezelése során a vírusos eredetű gyulladások tüneti, míg a bakteriális fertőzések antibiotikumos kezelést igényelnek.

Az alábbiakban ismertetjük a torokfájás kezelésének módjait.

A vizsgálatkor az orvos a vérbő és haragos vörös torokra figyel fel. A szájpadláson, a garat ívén a hozzáértő szemlélő hólyagcsákat láthat, de társulhat ehhez vörös folt, bevérzés. Újabb figyelmeztető jel lehet a megnagyobbodott mandula, a tüszők és a lepedék. Másfajta látvánnyal találkozik az orvos, ha nem fertőzés okozza a panaszokat.

A legtöbb információhoz a torokváladékból jut az orvos, ez egyértelműen megmutatja, milyen kórokozóval állunk szemben.

Torokfájás kezelése

A vírusos eredetű gyulladások tüneti kezelést igényelnek. Fontos a gondos láz és fájdalomcsillapítás! Különösen gyermekeknél kell nagy gondot fordítani a fájdalomcsillapításra. Ha ez nem történik meg, a gyerek könnyen visszautasíthatja a folyadékot is, ez pedig kiszáradást okozhat.

A torokfertőtlenítő spray vagy a szopogató tabletta használata ellen általában nem tiltakoznak a gyerekek. Mézes, citromos tea, C-vitamin, zsálya teával való gargarizálás, a torok állott vizes ruhával való körbetekerése is enyhíti a panaszokat.

Az orvos tanácsára érdemes „gégediétát” tartani: forró, fűszerben gazdag, túlzottan hideg és szénsavas italok, ételek kerülése ajánlott. A dohányzás szigorúan tilos! A kisebb gyermekeket érdemes pürésített ételekkel kínálni.

A bakteriális fertőzések antibiotikum kezelést igényelnek. A bakteriális torokgyulladást okozó pathogének többsége ellen hatásosak a pen icillin típusú antibiotikumok, de ha a beteg szervezete ezt nem bírja, makrolid antibiotikum kezelést kell kipróbálni.

Fontos tényező, hogy ezzel a kezeléssel az esetleges szövődményektől (vese, ízület, – szívhártya gyulladás) sem kell félni!

A betegség kimenetele

Az időben elkezdett és a kórokozó érzékenységének megfelelően választott kezelés mellett a torokgyulladás egy-két hét alatt maradványtünetek nélkül meggyógyul.

Fontos megjegyezni, hogy mindezek hiányában bizonyos típusú Streptococcus fertőzéseknek lehetnek szövődményei. Például tályog alakulhat ki a mandula mögött, késői szövődmény a reumás láz, a fertőzést követő 1-3 hét múlva jelentkezhetnek a vesegyulladás tünetei is.

Forduljon orvoshoz!

Ha az alkalmazott torokfájás kezelése mellett a panaszok megmaradnak, vagy egyéb tünetek is megjelennek (sárgás-zöld orrváladék, kifejezett köhögés, magas láz) feltétlenül keresse fel kezelőorvosát!

Megelőzés

Csecsemőkorban legjobb módszer az anyatejes táplálás, ilyenkor az anyatejjel átjutó ellenanyagok védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. Minden életkorban javasolt a bőséges zöldség és gyümölcs fogyasztása, sportolás az immunrendszer edzése miatt.


close