Torokfájás okai

A torokfájás okai, kóroki tényezői többfélék lehetnek. Kiválthatja például stressz, vagy kémiai irritáció. A torokfájás okainak több speciális formája ismert, így a herpangina, a Pfeiffer-féle mirigyláz, a diftéria vagy a gombás torokgyulladás.

Az alábbiakban ismertetjük a torokfájás okait, vagyis, hogy mi minden okozhatja a torokfájást.

Vírusos torokgyulladás: leggyakoribb kórokozók az ún. adeno, -entero, -rhino, -para/inluenza, Coxackie, RS vírusok.

Bakteriális torokgyulladás: szokványos gennykeltő baktériumok, így Streptococcus pyogenes (emellett Corinebacterium diphteriae, Acranobacterium haemolyticum, Nesseira meningitidis, Nesseira gonorrhoea, Treponema pallidum, Mycoplasma pneumoniae,Hemophylus influenzae, streptococcus pneumoniae, stb.) okozta felülfertőződés (előzőleg zajló vírusfertőzés miatt kialakuló), ritkábban elsődleges fertőzés következménye.

Egyéb torokfájás okok: kiválthatja stressz a torok-garat izmok feszülése miatt, kémiai irritáció, fűszeres ételek, marószer belégzése, lenyelése, szélsőséges hőmérsékletű, például forró vagy jeges ital fogyasztása. A tüdő-, hörgőrák, gégedaganat, illetve a garatban növekvő tumor is lehet az oka a torokfájásnak. Különösen, ha a beteg kórtörténetében erőteljes dohányzás, alkoholfogyasztás, elhúzódó rekedtség, esetleg véres köpetürítés, fogyás szerepel.

Visszatérő torokfájdalom hátterében gyakran gastro-oesopagealis reflux betegség áll, ilyenkor a beteg beszámol gyakori savas felböfögésről. Fűtési szezonban, száraz levegőjű lakásban a torok kiszáradása okozhat hasonló tüneteket. A-vitaminhiány, vashiány, allergiás panaszok is állhatnak a hátterében.

Torokfájás speciális formái

Herpangina: Coxasckie vírus okozza, a mandulákon, a garatíven gombostűfejnyi, gyulladásos udvarú sárgás hólyagocskák látszanak.

Gingivostomatitis aphtosa („szájfertőzés”): herpes vírus a kórokozó, ilyenkor a szájban bárhol előfordulhatnak néhol kifekélyesedő aphták.

Pfeiffer-féle mirigyláz (latinul: Mononucleosis infectiosa) vagy „csókolózási betegség”: Ez a serdülők és fiatal felnőttek betegsége. Ebstein-Barr, ill. Cytomegalovírus -fertőzés okozza. Torokfájdalom, a mandulákon összefüggő sárgás-fehér lepedék jellemzi, elhúzódó magas láz, generalizált nyirokcsomó – megnagyobbodás, máj-, lépduzzanat kísérheti. Sajátos vérképeltéréssel jár.

Plaut-Vincent angina: kifekélyesedő garat és ínygyulladás. A fiatal felnőttek betegsége. Borrelia vincenti, Fusobacterium nucletum a kórokozó. Az ínyen és a torokban féloldali lokalizációjú fájdalmas, szürkés-zöldes, vérző fekélyek, bűzös szájszag jellemzi, duzzadt nyaki nyirokcsomók tapinthatóak.

Diftéria (torokgyík): Ezt a corynebacterium diphteriae nevű baktériumfertőzés okozza. Nehezen letörölhető, alapján vérző, a mandula határait meghaladó szürkésfehér lepedék a jellemzője, amely a légcsövet elzárva fulladást okozhat. Védőoltás (Di-Per-Te ) véd ellene!

Gombás torokgyulladás: A Candida gombafaj felelős a kialakulásáért. Gyakran elhúzódó antibiotikummal való kezelést követően, illetve leromlott védekező rendszerű (tumoros, immun) betegeknél alakul ki. Gyulladásmentes környezetben, fehér színű, könnyen letörölhető lepedék a szájüregben bárhol megjelenhet.


close