Torokfájás terhesség alatt

Torokfájás terhesség alatt is előfordul. A kismamák esendőbbek vírusokkal szemben, ebben az időszakban folyamatosan csökkent az immunrendszerük védekezőképessége.

A magzat fele részben apai eredetű, ezért – hogy „tolerálja” a szervezet és ne lökődjön ki – az immunrendszer „kisebb hatásfokkal dolgozik”, emiatt gyakran előfordulhat a torokfájás terhesség alatt.

Az alábbi okokra vezethető vissza a torokfájás terhesség alatt:

A garatgyulladás a torok, esetenként az orr-garat kaparó, szúró érzésével kezdődik, ezt köhécselés, krákogás, fülbe sugárzó nyelési fájdalom kíséri. Előfordulhat láz is. A nyakon megnagyobbodott nyirokcsomók tapinthatóak. Hátterében legtöbbször vírusfertőzés áll, de okozhatják baktériumok, és például a terhesség alatt gyakori refluxos panaszok is.

A mandulagyulladás kórokozója is gyakran vírus, bakteriális eredetet tekintve a leggyakoribb kórokozó egy gennykeltő Streptococcus baktérium. Rendszerint magas láz, torokfájás, nyelési fájdalom, bevezető tünetként hányás, hasfájás jelentkezik. Az állkapocsszögleti nyirokcsomók megnagyobbodnak.

Fontos a gondos lázcsillapítás, amikor torokfájás jelentkezik terhesség alatt, mert a magas láznak magzatkárosító hatása lehet. Figyeljen a bő folyadékbevitelre! Mézes, citromos tea, hársfatea, C-vitamin, a torok meleg ruhával való körbetekerése a panaszokat enyhíti. Amennyiben láza több napig fennáll, haladéktalanul forduljon orvoshoz!


close