Mandulagyulladás kezelése

A mandulagyulladás kezelése részben tüneti, a fájdalom csökkentését célozza. Lehet gyógyszeres terápia vagy speciális, célzott kezelés.

Bár a garat és orrmandulák (tonsillák és adenoid) elsődleges szerepe a szervezet felső légúti fertőzésekkel szembeni védelme, amennyiben a gyulladás kifejezett tüneteket okoz, kezelése mindenképpen szükségessé válik.

Fájdalom-, szükség esetén lázcsillapítók segítségével részben oki terápia szükséges. Ezt mindig a tünetek és az esetleges vizsgálatok segítségével érdemes elkezdeni, hiszen a tonsillitisek hátterében nem csak gennyes, de vírusok által kiváltott (pl. Ebstein-Barr vírus okozta mononucleosis infectiosa) mandulagyulladás is állhat. Ez utóbbi nem teszi szükségessé antibiotikum szedésének elkezdését.

A gyógyszeres kezelés legtöbbször tapasztalati, a leggyakoribb kórokozók ismeretében választott antibiotikum adását jelenti. Mindenképpen javasolt – amennyiben a gyulladás az alkalmazott kezelésre nem szűnik meg – vérvizsgálat és torokváladék tenyésztése a célzott terápia megkezdéséhez. Az orrmandulák gyulladására speciális gyógyszeres kezelés nem szükséges, orrcsepp és váladékoldók adásával az orrlégzés nehezítettsége csökkenthető.

További, ajánlott cikkünk e témában: Orrmandula megnagyobbodása


close