Torokfájás és homeopátia

A torokfájás homeopátia keretében is kezelhető. Többféle készítményt ajánlanak a torokfájásra, attól függően, milyen tünetei vannak a betegnek.

A torokfájás esetén a homeopátiás készítmény kiválasztásánál fontos, hogy olyan szert válasszunk, mely leírása leginkább megfelel a tüneteinknek.

Panaszaink enyhítésére választható például a Belladonna, ha torkunkban égő, lüktető fájdalmat érzünk. A torok ilyenkor száraz, kifejezetten piros. A fájdalom nyeléskor fokozódik. Sok esetben a panaszokat ingadozó láz és duzzadt nyaki nyirokcsomók kísérik. A száraz torok mellett száraz köhögés is jelentkezhet. A panaszok javulnak sötétben pihenésre, míg nyeléskor, fényben romlik az állapotunk.

A Phytolacca decandrat akkor válasszuk, ha a garatunkon fehér pontok jelentek meg. Itt is fájdalmas a nyelés, mely a fülek felé sugárzik. A mandulák, a nyirokcsomók gyakran duzzadtak. Az állapotunkat rontja a meleg ital fogyasztása, míg a hideg ital ilyenkor kifejezetten jól esik. Ezt a két készítményt 9CH hígításban érdemes fogyasztani naponta 2-3×5 golyóval.

Ha a torkunk nagyon kifejezetten fáj, akkor válasszuk az Apis mellificat. Ilyen esetben már nem csak a mandulák, hanem a nyelvcsap is duzzadt. Szomjasak vagyunk és a fájdalmunkat a hideg ital fogyasztása enyhíti. Az Apist 15 CH hígításban ehetjük napi 2-5×5 golyóval.

Ha a piros torok mellé nagyon fehér lepedékes nyelv társul, melyen gyakran a fogaink lenyomata is látható és a leheletünk kifejezetten bűzös, akkor a Mercurius solubilis enyhíti a panaszainkat. Itt a 9Ch-s készítményből 2-3×5 golyócskát szabad fogyasztani.

Ha a fájdalom annyira kifejezett, hogy a folyadékot sem tudjuk lenyelni, akkor a Lachesis mutust válasszuk 9-15 Ch hígításban. Mononucleosis esetén (csókbetegségben) a tünetek javulását a Lachesis és Ailanthus glandulosa együttes adásával segíthetjük elő.

Abban az esetben, ha úgy érezzük, mintha szálka lenne a torkunkban, akkor a Hepar sulfurt válasszuk 15 CH hígításban napi 2×5 golyóval. Ez a szer jó ugyanakkor a gennyedéssel járó gyulladásos panaszokra is. Ebben az esetben is fájdalom sugározhat a fülbe és gyakran a nyálkahártyán bőséges váladék képződik. Hideg és huzat hatására a panaszaink fokozódnak, míg meleg hatására javulnak a tünetek.

Az olyan égő torokfájdalom esetében, amely állandó nyelési ingerrel párosul, amikor úgy érezzük, mintha seb lenne a torkunkban, válasszuk a Causticumot 9Ch-sat 3-4×5 golyóval. A panaszaink ebben az esetben száraz, hideg időben romlanak, míg hideg folyadék ivásakor javulnak.

Ha úgy érezzük, hogy nem találtuk meg a számunkra megfelelő szert, akkor választhatunk úgynevezett komplex készítményeket, melyek a gyulladást csökkentik. Ilyenek a Homéogéne 9 illetve a Homeovox. Ez utóbbit akkor érdemes választani, ha a gyulladás rekedtséggel is párosul.


close