Szájüreg gombás fertőzése

A szájüregbe számos baktérium, vírus és gomba juthat be, mégsem alakul ki fertőzés minden kórokozó esetében.

Az alábbiakban a szájüregi gombás fertőzések tüneteiről, diagnosztikájáról és kezeléséről olvashat, megtudhatja, hogy kiknél jelentkezik a leggyakrabban a fertőzés.

Ki hajlamos a szájüregi gombás fertőzésekre?

A szájüregi gombás fertőzések általában azokat az embereket érintik, akiknek valamilyen oknál fogva gyengébb az immunrendszerük. Ide tartoznak például a gyermekek, az idősek, a cukorbetegek, a szteroidokat szedők, a daganatos betegek, illetve azok, akik egyéb immunszuppresszív (immunrendszert gyengítő) kezelést kapnak. Hajlamosít még a szájüregi gombás fertőzésekre az antibiotikumok szedése, a műfogsor-viselés, a stressz. Ez utóbbi esetében szintén gyengül az immunrendszer védelmi funkciója.

A Candida albicans szerepe

A gombás fertőzések esetében a Candida albicans gomba kóroki szerepét emelhetjük ki, mely normál esetben is jelen van a szájban, de csak az immunrendszer gyengesége esetén képes elszaporodni, patogénné válni, és gyulladásos tüneteket okozni.

A szájüregi gombás fertőzések tünetei

Csecsemőkorban jellegzetes tünet a szájpenész, mely általában gyorsan gyógyul, és ártalmatlan jelenség, ha megfelelően kezelik, de egyes esetekben súlyossá is válhat. Ilyenkor a nyálkahártya sérülése és az ennek következtében kialakult fájdalom miatt táplálási nehezítettség is jelentkezhet a csecsemőnél, nyűgössé válhat, súlyát vesztheti. A szájzugban lévő fehéres felrakódás, a szájzug berepedése jelentkezhet, illetve súlyosabb esetben sárgás-fehéres felrakódás keletkezhet a nyelven, a szájpadon, a buccalis (magyarul pofa) nyálkahártyán, melyek leválasztva enyhe vérzést okozhatnak.

Felnőttek esetében jellegzetes tünet a szájzugban lévő fehéres felrakódás vagy a szájzug berepedése, esetleg a nyelven megjelenő sárgás-fehéres felrakódás.

A szájüregi gombás fertőzések diagnosztikája és kezelése

A gombás fertőzés diagnózisa általában a klinikai tüneteken alapszik, nem egyértelmű esetekben szükség lehet mikrobiológiai vizsgálatokra is. A kezelés gombaellenes szerek helyileg történő adását jelenti az esetek többségében, ilyenek például egyes krémek, szopogatható tabletták, de segíthet a szájfertőtlenítőkkel való öblögetés, vagy szájfertőtlenítők szopogatása, illetve a kiváltó ok kezelése is, amennyiben lehetséges.


close