Tüszős mandulagyulladás tünetei

A tüszős mandulagyulladás tünetei igen változatosak. Magas lázzal, hidegrázással kezdődik. Ha nem változik az állapotunk néhány nap elteltével, orvoshoz kell fordulnunk. A tüszős mandulagyulladásra utaló tünetekkel az alábbiakban részletesebben foglalkozunk.

A tüszős mandulagyulladás baktériumok hatására jelentkező heveny mandulagyulladás (tonsillitis acuta). Vezető tünetei a magas láz, kellemetlen hidegrázás, majd a betegek nyeléskor jelentkező égő érzésről, fülbe sugárzó nyelési fájdalomról számolnak be.

Jellemző tünetek még a lepedékkel borított nyelv, a rossz lehelet, a hallhatóan nehezített beszéd. Idetartozik még a helyi nyirokcsomók megduzzadása.

A mandula felszínén lévő lepedék árulkodó: segít a kórokozó, a szükséges terápia és a gyógyulási hajlam megállapításában. A kezdetben gyulladt, így élénkpiros és megnagyobbodott méretű mandulák felszínén később lepedék jelenik meg.

Ha akkora, mint egy gombostű feje, és fehér foltokból áll, akkor tonsillitis follicularis áll fenn. Sárga foltok jelenléte esetén lacunarist állapít meg az orvos. Míg összefüggő foltok esetén tonsillitis confluensról beszélhetünk.

A kezelésre alkalmasak torokfertőtlenítők, a különböző fájdalomcsillapító cukorkák, vagy az öblögető szerek, azonban nem hagyható ki az antibiotikumos kezelés sem.


close