Mandulagyulladás tünetei

A mandulagyulladás tünetei többfélék lehetnek, attól függően, hogy az orr- vagy a garatmandula nagyobbodott-e meg.

A garatmandulák és az orrmandulák a szervezet elsődleges védekező rendszeréhez tartozó nyirokszövet-gyűrűt képeznek a torokban. Megnagyobbodásukat kiválthatja, hogy heveny és idült gyulladások gócaként szerepelnek.

Ennek kapcsán a tonsillák akut gyulladása lázzal, nyelési zavarral, nyelési nehezítettséggel, emellett főleg nyeléskor jelentkező, de spontán fájdalommal is jár. A mandulákhoz közel található, úgynevezett szubmandibuláris (nem sokkal a fül alatt a nyakon elhelyezkedő) nyirokcsomók szintén fájdalmasan megnagyobbodnak, de környezetükkel nem kapaszkodnak össze.

Az orrmandulák (adenoidok) megnagyobbodása során az orrlégzés válik nehezítetté. Emellett, mivel az orrmandulák a fül szellőztető rendszerének, a garatot a középfüllel összekötő úgynevezett Eustach – kürtnek a közelében helyezkednek el, megnagyobbodásuk, csakúgy, mint a váladéktermelődéssel járó gyulladásos garatfolyamatok, a középfül szellőztetését akadályozzák. Ennek következtében átmeneti halláscsökkenést észlelhetünk, ami a betegség gyógyulásával együtt megszűnik.


close