Köpetvizsgálat

A köpetvizsgálat a légzőszervi betegségek diagnosztikájának része, amely a köpetben lévő kórokozók azonosítására irányul.

A következőkben a köpetvizsgálat céljáról, értékeléséről, a vizsgálatot befolyásoló tényezőkről tájékozódhat.

A köpetminta vizsgálata során a kórokozók tenyésztésére speciális táptalajokat használnak, így azonosíthatóak a baktériumok, a gombák, illetve ezek antibiotikum-antimikotikum érzékenysége is vizsgálható. A baktérium vagy gomba fajtáját mikroszkóp vagy kémiai vizsgálatok segítségével azonosítják.

A köpetvizsgálat célja a tüdő vagy a légutak fertőzését okozó baktériumok vagy gombák kimutatása, valamint a leghatékonyabb antibiotikumos, gombák esetében antimikotikumos kezelés meghatározása.

A köpetvizsgálat eredménye

A tüdőt és a légutakat megfertőző gombák és baktériumok növekedési ideje eltérő, vannak gyorsabban és lassabban növekedő típusok. Ezért a köpetvizsgálat eredménye napok vagy akár hetek alatt is megérkezhet, attól függően, milyen fertőzésre van gyanú.

Értelemszerűen a szájban lévő flóra is megtalálható a köpetben, ezeket a törzseket el kell különíteni. Ha a vizsgálat eredménye pozitív, akkor káros baktériumok vagy gombák mutathatók ki a köpetből. A leggyakoribb káros baktériumok hörghurutot, tüdőgyulladást vagy tuberkolózist okozhatnak.

A köpetvizsgálatot befolyásoló tényezők

  • antibiotikumok használata, melyek megakadályozzák a baktériumok növekedését
  • a köpetminta szennyeződése
  • nem megfelelő köpetminta
  • túl hosszú idő telik el a minta laborba jutásáig
  • köpetminta vétele előtt szájvíz használata

close