Szájüregi daganat

A szájüregi daganatok érinthetik a nyelvet, az ínyt, a szájüreg nyálkahártyáját is. Könnyen felismerhető daganatok közé tartoznak, azonban sokan nem fordítanak elegendő figyelmet az önvizsgálatra.

A szájüregi daganatok érinthetik az ajkakat, az ínyt, a szájpadlást, a nyelvet és a nyelv alatti részeket. A tünetek gyakran szabad szemmel is jól láthatóak, például fehér vagy sárgás foltok, fekélyes sebhez, szemölcshöz hasonló elváltozások, afta jelenik meg a szájban, mely hosszú időn keresztül fennáll, és nem gyógyul.

Az elváltozások lehetnek fájdalmasak, de pusztán kellemetlenek is, időnként nehézséget okozhatnak a nyelésnél vagy a rágásnál. A betegség egyéb tünetei közé tartozik a torokfájás, a szájüreg és a fül fájdalma, a zsibbadtságérzés, a kellemetlen szájszag, illetve a szájüregi vérzés.

Szájüregi daganatok okai

A daganatok kialakulásában nagyon nagy szerepe van az alkoholfogyasztásnak és a dohányzásnak, a cigarettázóknak minimum ötszörös rizikóval kell szembenéznie, és a leszokás után húsz évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a daganat kialakulásának esélye a nemdohányzók rizikóját megközelítse.

Szájüregi daganatok kezelése

A szájüregi daganatok kezelése természetesen attól függ, hogy a daganat az ajak, a száj vagy a nyelv melyik részén fejlődött ki, milyen stádiumban fedezték fel, illetve, hogy milyen a beteg általános állapota. Bármilyen terápiát is javasoljon a szakorvos, azt meg kell, hogy előzzék a szükséges fogászati kezelések, mert a terápia során a nyálkahártyán óhatatlanul olyan behatások, sérülések keletkeznek, amelyek például a vérzések és fertőzésveszély miatt a későbbiekben lehetetlenné tennék a fogászati beavatkozásokat.

Műtét

Sajnos, a legtöbb esetben nem lehet eltekinteni a sebészeti beavatkozástól, a daganatot kimetszéssel lehet csak eltávolítani. A kemo-, illetve a sugárterápia általában csak kiegészítő kezelésként jön szóba. A műtét során gyakran az arc, az ajkak vagy a nyelv egy részét is el kell távolítani, ez pedig rendkívül komoly hatással lehet a beteg önértékelésére, és persze a gyógyulásra is. Rendkívül fontosak tehát a helyreállító plasztikai műtétek, illetve a terápiát kiegészítő onkopszichológiai kezelés is.

További, ajánlott tartalmaink: Torokrák, Gégerák.


close