Az ízérzékelés zavara

Az ízérzékelés elvesztése vagy csökkenése lehet ideiglenes vagy állandó, előfordulhat, hogy csak bizonyos ízek érzékelését befolyásolhatja, és számos betegség állhat a hátterében. Szerencsére, a legtöbbször az ízérzékelés elveszítése nem végleges.

Az ízérzékelés elsősorban a nyelvünkön történik, de a szájpadlásnak és a száj nyálkahártyájának, sőt, a szaglásnak is szerepe van benne. Éppen ezért, az ízérzékelés zavarainál mindig számításba kell venni, hogy valójában nem a szaglás zavaráról van-e szó.

Ugyanakkor az ízérzékelés zavaraival összefüggő betegségeknek a diagnosztizálása nagyon nehéz, hiszen rendkívül szubjektív dologról van szó.

Ízérzékelési zavar okai

Ha valaki nem érzi az ízeket, azt okozhatja például a nem megfelelő szájhigiénia, a nyelvet, az ínyet vagy a nyálkahártyát érintő gyulladások, fertőzések, gombásodás vagy egyéb betegségek, például a térképnyelv; a szájüreg, a nyak és a fej bizonyos részein kialakuló rosszindulatú elváltozások, tumorok. Ez utóbbiak általában nemcsak az ízérzékelés zavaraival, de az étvágy csökkenésével is együtt járnak.

A nem megfelelően beállított műfogsor, fogpótlás is befolyásolhatja az ízek érzékelését, elsősorban a keserű és a savanyú ízeknél okozhat zavart. Számos műtéti beavatkozás is befolyásolhatja az ízek érzékelésének képességét, például azok, melyek a nyelvet, a szájüreget érintik. Bizonyos neurológiai problémák, például az idegsérülések, a szklerózis multiplex vagy az arcot érintő paralízis is okozhatja az ízérzékelés teljes vagy részleges elveszítését.

Tápanyaghiány miatt is kialakulhatnak bizonyos zavarok, például a túl kevés cink, réz vagy nikkel is okozhatja, hogy nem érezzük az ízeket. Ezek hátterében lehet felszívódási zavar, alultápláltság vagy az egyoldalú táplálkozás is.

Ízérzékelési zavar kezelése

Az esetek legnagyobb részében az alapbetegség kezelésével az ízérzékelés képessége is visszatér. A terápia lehet gyógyszeres, de az életmód megváltoztatásával is nagyszerű eredményeket lehet elérni (például ha rendesen beállítják a műfogsort, vagy vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étrendet követnek).

Az ízérzékelés zavarai szerencsére csak ritkán gyógyíthatatlanok, ilyenkor az ízek érzékelésének képességét nem lehet visszaállítani, például akkor, ha súlyos idegi károsodás okozza ezt a problémát. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az idő előrehaladtával az ízérzékelésünk is romlik, vagyis minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy ízérzékelési zavar alakul ki nála.


close